El govern modifica els Premis Nacionals de Cultura

  • N'hi haurà un màxim de deu i sense categories prèvies · Desapareix el jurat independent i s'obre la porta a premiar una obra en llengua espanyola

VilaWeb

Montserrat Serra

03.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat va aprovar ahir un decret que modificava els Premis Nacionals de Cultura, que depenen del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Carles Duarte, que n’és el president, ja va apuntar aquesta possibilitat l’estiu passat, fet que va causar malestar en l’àmbit cultural, sobretot perquè obria la porta a premiar llibres escrits en llengua espanyola. Efectivament, tal com es formulen ara els premis, aquesta possibilitat hi és, tot i que el decret estableix que ‘els premis valoren la contribució dels guardonats durant l’any anterior, amb especial atenció a les obres que emprin el català o l’occità, aranès a l’Aran, com a llengua d’expressió, quan escaigui, per la naturalesa artística o creativa.’

S’atorgaran un màxim de deu premis cada any, genèricament, sense cap categoria establerta. Fins ara se n’atorgaven setze per a setze categories: arquitectura i espai públic, arts visuals, audiovisual, cinema, circ, còmic, cultura popular, dansa, disseny, literatura, música, patrimoni cultural, pensament i cultura científica, projecció social de la llengua catalana, teatre i trajectòria professional i artística. El fet que els premis siguin genèrics permet que hi hagi més d’un premiat d’una mateixa disciplina i cap premiat de moltes altres. Per exemple, que un any es premiïn dos escriptors i cap coreògraf.

Fins ara hi havia un jurat independent que presentava candidatures, les debatia en diverses reunions i n’escollia els guardonats. Ara el jurat dels Premis Nacionals de Cultura serà el plenari del CoNCA. Segons el decret, es farà una convocatòria pública que permetrà que entitats culturals representatives hi facin propostes de candidatures. Però el jurat també tindrà la potestat d’escollir assessors, el nom dels quals no és públic, que també en podran fer. A aquestes dues vies de candidatures s’hi afegiran les que provinguin dels membres del plenari mateix.

El decret, que es farà públic i serà efectiu aquesta setmana, també inclou la voluntat que els premis siguin exempts d’impostos i la possibilitat de revocar un premi, per causes justificades, igual com passa amb la Creu de Sant Jordi o la Medalla d’Or de la Generalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem