01.04.2013 - 06:00
Si teniu costum de consultar mitjans de comunicació anglosaxons, aneu una mica amb compte, avui. No us creguéssiu pas tot allò que diuen, perquè l’1 d’abril és l’April Fool’s Day, l’equivalent als EUA i la Gran Bretanya del nostre 28 de desembre. I força mitjans de comunicació segueixen la tradició (com The Guardian), amb la publicació de plasenteries i de notícies falses. També a França es fa avui l’anomenat Poisson d’Avril, en què és costum que els infants es pengin llufes en forma de peix. L’origen de les innocentades de l’1 d’abril és encara un misteri, si bé se n’han proposat unes quantes hipòtesis.
A internet en trobareu força, d’innocentades, a l’April Fools’ Day on the Web (amb Twitter inclòs). Un recull de les facècies d’abril més sonades de la història (i de les deu pitjors), el veureu en aquests portals sobre la festa. Fins i tot hi ha una versió no oficial de Google, adaptada a l’1 d’abril.
A Nova York, la tradició de l’April Fool’s Day inclou, des de fa vint-i-vuit anys, una desfilada per la Cinquena avinguda: del 1986 ençà, el New York April Fool’s Committee publica cada any un ban de convocatòria, en què repassa irònicament l’actualitat.
Dia d’Enganar a Menorca
Cal recordar que Menorca segueix la tradició faceciosa de l’1 d’abril, anomenada Dia d’Enganar a l’illa, i no la del 28 de desembre, a conseqüència de l’ocupació anglesa, que va durar una setantena d’anys del segle XVIII: del 1708-1713 al 1756, del 1763 al 1781, i del 1798 al 1802. Enguany, justament, es commemoren els tres-cents anys de la primera dominació, arran del tractat d’Utrecht del 1713.
Els principals mitjans de comunicació menorquins segueixen la tradició i publiquen cada any alguna notícia inventada l’1 d’abril.