28.03.2013 - 09:42
La Comissió de la Dignitat ha adquirit fa poc, gràcies a una campanya de donacions, un fons fotogràfic fins ara desconegut, d’uns 1.400 negatius del període 1931-1936, que perillava de ser venut fora del país. Les fotografies, principalment de la guerra, són d’autor desconegut i mostren des del front d’Aragó fins al del Segre. El fotògraf segurament era un sergent de la 30a divisió de l’exèrcit republicà, que havia integrat la Columna Macià-Companys.
Arreplega fotografies de la vida al front i dels punts on hi va haver accions bèl·liques, com ara Badaüll, al Montsec. Són imatges excepcionals i molt més riques que no els reportatges dels corresponsals de guerra, segons la Comissió de la Dignitat, perquè reflecteixen la vida diària i fets de guerra, i no sols la visió puntual de les anades esporàdiques dels reporters de premsa.
Amb la retirada, el fotògraf es va endur tots els negatius de la guerra, retallats i documentats, com també de la seva companya, Maria Fabregat, i un conjunt de negatius de fets diversos, com ara les eleccions del 1931, una visita de Francesc Macià i les destrosses del 6 d’Octubre i d’indrets de Barcelona, a més de la rodalia des de Badalona, les Planes, Sant Boi i Sitges. Tot plegat era en una caixa de fusta i dues capses de llauna que van quedar en mans d’una persona de Perpinyà, que les ha conservades fins ara, quan les ha posades a la venda.
Fins que no s’identifiqui l’autor, la Comissió ha decidit d’anomenar el conjunt de fotografies ‘Fons Argelers’, en record dels soldats republicans que, com el fotògraf, foren internats en aquell camp nord-català amb la retirada.
Amb la col·laboració de l’associació de fotògrafs Fotoconnexió, ara l’entitat començarà el procés de classificar, digitalitzar, netejar i restaurar els negatius, per a lliurar-los posteriorment a l’Arxiu Nacional de Catalunya.