26.03.2013 - 16:03
Aquest migdia s’ha presentat el primer volum, de tres, d’una edició abreujada del ‘Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana’ de Joan Coromines. El publica Ara Llibres amb la col·laboració de la Fundació Coromines. L’obra conté les deu mil entrades principals dels deu volums del diccionari, amb la sinopsi de l’explicació i alguns derivats. Aquesta feina de síntesi, l’ha feta el lingüista Josep Ferrer, membre de la Fundació Coromines, un dels coneixedors més importants de la seva obra. Aquesta edició té la virtut d’haver incorporat les darreres correccions que va fer Coromines.
El segon volum del ‘Diccionari etimològic’ apareixerà al juny i el tercer, al setembre. Els volums es vendran sobretot per via de crèdit, per bé que també es trobaran a les llibreries (120 euros per volum). L’editorial ha hagut de digitalitzar els deu volums del ‘Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana’. Per a aquesta obra, ha rebut de la Generalitat un préstec reintegrable de l’ICEC (Institut Cultural d’Empreses Culturals).
Aquest projecte és el començament d’un camí que involucra l’editorial Ara Llibres i la Fundació Coromines i que té la intenció de cercar nous canals de sortida comercial de l’obra de Coromines i el fons de Curial Edicions, de Max Cahner. Segons que ha explicat la directora editorial d’Ara Llibres, Izaskun Arretxe, el projecte té tres objectius: cercar nous canals de sortida comercial al fons Coromines, impulsar nous projectes i productes a partir d’aquest fons i tornar a posar-ne en circulació algunes parts, com ara l’altra joia de Coromines, ‘Onomasticon Catalaniae’.
El president de la Fundació Coromines, Antoni Vives, que va acceptar l’encàrrec fa gairebé tres anys, parla del fons com d’un tresor científico-filològico-lingüístic i espiritual del país. I descriu Coromines com un gran obsessionat, un d’aquells personatges que han permès que pervisqui la catalanitat del país. També insisteix en la necessitat de continuar l’edició de l’epistolari, ‘que inclou milers de cartes, imprescindibles per a explicar la història del segle XX a Catalunya’. Un altre projecte important que conté l’acord d’Ara Llibres i la Fundació Coromines és de digitalitzar l’obra ‘Onomasticon Cataloniae’. Per Vives –que també és regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i escriptor– aquesta és una empresa cultural en majúscules.