Escòcia posa data al seu futur: el 18 de setembre de 2014

  • El primer ministre, Alex Salmond, va anunciar ahir la data del referèndum i va insistir en la necessitat que Escòcia fos un país independent

VilaWeb

Redacció

22.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dijous 18 de setembre de 2014, tan sols una setmana després de la diada nacional de Catalunya, és la data triada per al referèndum sobre la independència d’Escòcia. Havent pactat amb la Gran Bretanya, inclosa la pregunta, només faltava decidir-ne la data concreta. I el primer ministre escocès, Alex Salmond, la va anunciar en una intervenció al parlament. A més, ahir es va presentar el projecte de llei del referèndum d’independència (pdf).

Tal com va acordar la comissió electoral d’Escòcia, la qüestió que es formularà als electors serà: ‘Escòcia hauria de ser un país independent?’; i les opcions de resposta, sí o no.

Salmond ha vaticinat que serà un dia històric per als escocesos. ‘Serem capaços d’anar endavant nosaltres mateixos, però no estarem sols, perquè tindrem un tracte entre iguals’ amb els britànics. ‘El vot del sí significa un futur en el qual podem estar cent per cent segurs que el poble d’Escòcia tindrà el govern pel qual voti. La tria és més clara cada dia que passa: l’oportunitat d’utilitzar els nostres amplis recursos i el talent per a construir un país millor, o continuar sota un sistema de Westminister que, simplement, a Escòcia ni li va bé.’

Salmond va dir que la consulta es faria amb la màxima transparència i amb supervisió internacional i va subratllar la importància que el poble escocès controlés directament ‘l’economia, la representació internacional i la defensa’. També va posar de manifest que amb la consulta culminaria un viatge que havia començat el 1999.

Un dels arguments de l’SNP a favor del sí és que els ingressos del petroli de la mar del Nord, combinats amb l’agricultura, la pesca i la indústria del whisky, seran clau per a una Escòcia independent i pròspera. En canvi, els partits unionistes a Edimburg i el govern de Londres sostenen que tant Escòcia com la resta del Regne Unit hi sortirien perdent. Els crítics recorden que les reserves de petroli van minvant i que, a més, una Escòcia independent deixaria de rebre fons britànics.

Alex Salmond i David Cameron van acordar el mes d’octubre passat els termes del referèndum. De primer, la pregunta havia de ser: ‘Esteu d’acord que Escòcia hauria de ser un país independent?’ Però finalment la comissió electoral d’Escòcia va acordar amb l’executiu de canviar-la per: ‘Escòcia hauria de ser un país independent? Sí o No?’

Quan es va anunciar l’any de la consulta, el 2014, les primeres especulacions sobre el dia concret es van fixar en el 24 de juny, dia en què es commemorarà el setè centenari de la batalla de Bannockburn, una significativa victòria dels escocesos en l’anomenada guerra de la Independència d’Escòcia.

Amb tot, fonts governamentals ja van dir que pensaven en la tardor. Per això les apostes es van traslladar cap al mes d’octubre. Però havia guanyat força la possibilitat que fos l’11 de setembre. Segons el professor de ciències polítiques John Curtice és un dia important perquè se celebra el referèndum de devolució de poders d’Escòcia del 1997. Alhora hauria permès de fer el referèndum poc després dels Jocs de la Commonwealth de Glasgow (del 23 de juliol al 3 d’agost de 2014) i de l’esmentada commemoració de la batalla de Bannockburn. Finalment, la data triada ha estat una setmana més tard.

 

Informació relacionada:

Escòcia canvia la pregunta del referèndum

Escòcia ja pensa en la seva constitució

25 de maig de 2014, referèndum d’independència?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem