El procés sobiranista, focus d’atenció prioritari d’un prestigiós economista nord-americà

  • Tyler Cowen destaca catorze punts a tenir en compte el 2013 · El conseller general del Departament de la Força Aèria dels EUA se'n fa ressò

VilaWeb

Redacció

13.03.2013 - 17:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Les pressions per a la secessió de Catalunya, i una possible crisi de l’estat espanyol.’ Aquest és el segon punt d’una llista de focus d’atenció prioritaris d’enguany que ha confegit el prestigiós economista nord-americà Tyler Cowen. El procés sobiranista català el situa entre catorze fets, com ara el col·lapse de Sud-àfrica, el sostre de deute nord-americà, la crisi institucional i política d’Itàlia, la recuperació i la resposta de la Xina a la crisi mundial, les convulsions sòcio-polítiques al nord d’Àfrica, Mali i Síria.

La llista de Cowen, columnista del New York Times i col·laborador de Wall Street Journal, Forbes, Newsweek, ha fet aquesta llista després de la publicació de llistes similars al Financial Times i al Guardian. Al final de la llista explica que aquestes són algunes de les històries principals que observarà aquest any, però que espera ser sorprès per d’altres qüesions. ‘Suposo que Israel i Iran haurien de ser en aquesta llista, també Corea del nord, però trobo que pensar i llegir sobre aquestes qüestions aporti res d’important, comparat amb un simple esperar i veure.’

També sorprèn d’aquesta selecció de Cowen que se n’hagi fet ressò en el seu bloc el conseller principal del Departament de les Forces Aèries dels Estats Units, Charles A. Blanchard. Parla de les altres dues llistes –del Financial Times i del Guardian–, però diu que la de Cowen és possiblement la més interessant i en destaca alguns dels punts, entre els quals el que fa referència a la independència de Catalunya.

A continuació us oferim la llista de Cowen:

1. Resposta econòmica de Filipines, Sri Lanka, Indonèsia, i possiblement Paquistan i Myanmar.

2. Les pressions per a la secessió de Catalunya, i una possible crisi de l’estat espanyol.

3. La bel·ligerància a l’est d’Àsia, amb més dirigents de línia dura als tres països més grans.

4. La possibilitat gens trivial de fer saltar pels aires el sostre de deute.

5. La continuïtat del progrés de la intel·ligència artificial, que serà reconegut com el màxim avenç tecnològic.

6. Reformes significatives i positives a Mèxic en educació, inversió estrangera i més qüestions.

7. Col·lapse polític a Sud-àfrica.

8. La continuació, als EUA, de la ‘guerra de l’ajuda mèdica’ per a la cobertura estatal, combinada amb l’aplicació efectiva de la llei d’assistència general. Els intents continuats a Ruanda, Mèxic i la Xina d’estendre l’assistència mèdica a les capes més pobres de la població.

9. El retorn de la disfunció política italiana, combinada amb l’arribada de la recessió a la majoria de les economies de l’eurozona, incloses França i Alemanya.

10. El creixement de la barbàrie al nord d’Àfrica, incloent-hi Mali, Síria i possiblement Egipte. I l’extensió d’aquesta tendència als estats del golf Pèrsic.

11. Observar si la xina obté una ràpida recuperació

12. Observar l’intent de l’Índia de resoldre els problemes de subministrament d’energia, els colls d’ampolla en educació, i la baixa productivitat agrícola.

13. Observar si Ghana arriba a la renda mitjana africana i si amplis sectors d’Àfrica evolucionen des del creixement basat en l’explotació dels recursos naturals.

14. Observar com els Estats Units i les institucions polítiques europees poden establir la intensa naturalesa distributiva de la fiscalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem