Una revista nord-americana parla de rumors de cop d’estat a Espanya

  • Business Insider es fa ressò de les declaracions del general Chicharro i alerta que la crisi a l'estat 'és corrosiva per a la democràcia'

VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 17:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Espanya es troba al límit. La desocupació és de gairebé el 26%, i la juvenil del 55%. El govern està embolicat en un escàndol de corrupció. L’economia s’aproxima a la paràlisi. El 23 de gener el parlament català va declarar que a regió constituïa una entitat política i legal sobirana. A un pas de la secessió. I aleshores un general va parlar…’. Així comença l’article publicat a la revista en línia nord-americana Business Insider, que es fa ressò de les declaracions que va fer el general Juan Antonio Chicharro.

‘La pàtria és anterior i més important que la democràcia. El patriotisme és un sentiment i la constitució no és res més que una llei’, va dir Chicharro el 6 de febrer passat en un acte a Madrid, davant un centenar d’assistents, entre els quals el president de la sala militar del Tribunal Suprem, Ángel Calderón. Va justificar una intervenció militar a Catalunya per aturar el procés sobiranista si el govern espanyol i el Tribuna Constitucional eren incapaços d’actuar.

Teoria del cop d’estat

El general va justificar una teoria del cop d’estat. De primer va dir que corresponia al govern espanyol i al Tribunal Constitucional, i no directament a l’exèrcit, de garantir la integritat territorial de l’estat espanyol, contradient les interpretacions que es feien de l’article 8.1 de la constitució. També va dir que l’article 97 de la constitució atribuïa la direcció civil i militar al govern espanyol i al TC. Ara, va alertar del supòsit que ‘els responsables de la defensa de la constitució no es comportessin com cal’.

El Business Insider es fa ressò d’aquestes declaracions i titula el su article així: ‘Rumors obscurs de cop d’estat a Espanya’. Relata la intervenció de Chicharro i recorda la decisió del govern espanyol d’impugnar al Tribunal Constitucional espanyol la declaració de sobirania.

 On Thursday, the State Council issued an opinion indicating that there were sufficient legal grounds to dispute the declaration by the Catalan assembly. On Friday, Prime Minister Mariano Rajoy announced that the government would roll out its biggest legal gun. It would take the declaration to the Constitutional Court on the grounds that it violated the Constitution.

L’article acaba fent aquesta observació: ‘El malson econòmic amb massa joves inquiets i sense feina al carrer, la secessió d’una regió, una crisi constitucional i els foscos rumors dels generals fan una barreja volàtil. El que va començar com una bombolla immobiliària va portar a una crisi del deute i a una crisi econòmica que va més enllà de l’economia. Una crisi que és corrosiva per a la democràcia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any