01.03.2013 - 06:00
El consell de ministres espanyol analitzarà avui el dictamen del consell d’estat, que determina que hi ha prou raons jurídiques per a portar al Tribunal Constitucional (TC) la declaració de sobirania aprovada pel parlament català el 23 de gener. El govern espanyol havia demanat al consell d’estat que en fes una anàlisi i que digués si hi veia res d’inconstitucional com a pas previ per a portar-la al tribunal. Tot fa pensar que avui el govern espanyol decidirà efectivament d’enviar-la-hi. De fet, ahir mateix, poc després de saber-se el dictamen del consell d’estat, el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, se’n va felicitar i va dir que el compartia plenament.
La reacció del govern català fou ràpida i contundent. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir: ‘L’acte del 23 de gener és inimpugnable.’ I va afegir: ‘Ni el TC ni ningú no podrà impedir la pura expressió democràtica.’
Homs va recordar que des del 1980 el parlament català havia aprovat vuit resolucions a favor del dret de decidir. I es va preguntar per què justament ara el govern espanyol havia decidit de començar els tràmits per a impugnar una declaració d’aquesta mena.
Va dir, també, que el Tribunal Constitucional només pot actuar contra resolucions que produeixen efectes jurídics. Uns efectes que, a parer seu, la declaració de sobirania no produeix. ‘Aleshores, què anul·laran?’, va demanar. ‘L’expressió democràtica d’un poble? Això és molt greu. Volen prohibir la llibertat d’expressió? Volen prohibir que jo ho digui quan parlo en nom del govern? Acabarem aquí, si continuem per aquest camí.’
Homs va demanar al govern espanyol que reflexionés, car actuava amb ‘miopia democràtica’ i s’allunyava de tot esperit democràtic. ‘Tot plegat respon a la idea d’anul·lar la voluntat democràtica d’un poble’, va reblar.
La Generalitat es presentarà com a part
Segons Homs, el sentiment majoritari a Catalunya va quedar clar en les eleccions del 25 de novembre, en què el dret de decidir va rebre un vot àmpliament majoritari. També va recordar la majoria parlamentària del 23 de gener al costat de la declaració de sobirania, i la de dimarts entre els partits catalans al congrés espanyol sobre el dret de decidir. Tot plegat, va dir, demostra quina és la posició majoritària de Catalunya.
I va acabar assegurant que si finalment el govern del PP decidia de portar la declaració de sobirania al TC, la Generalitat s’hi personaria com a part afectada.