28.02.2013 - 13:24
Estudiants, professorat i Personal d’Administració i Servei (PAS) de les universitats públiques han aturat avui l’activitat per protestar contra les retallades en educació. A migdia han començat algunes de les manifestacions previstes, i centenars de persones han marxat per Barcelona, València, Tarragona, Girona, Lleida, Castelló de la Plana i Alacant. A la tarda encara hi haurà manifestacions a Mallorca, Igualada, Reus i Berga.
Les protestes han estat convocades per la Plataforma Unitària per la Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) per demanar que es derogui la nova llei d’educació espanyola, es destitueixi del ministre José Ignacio Wert, i es retirin les taxes universitàries. Exigeixen un sistema educatiu ‘al servei de les classes populars’ i alerten que les modificacions actuals no garanteixen una accés igualitari a la universitat.
Alguns incidents a primeres hores
Les primeres hores d’aquesta jornada han estat marcades per alguns incidents, com les barricades que s’han vist a la UAB, i talls viaris. Un grup d’estudiants ha tallat aquest matí el trànsit a les zones universitàries de Blasco IBáñez i el Campus dels Tarongers de València. A València, aquesta és la segona jornada de vaga, que va començar ahir per exigir ‘una universitat pública, de qualitat i en valencià’ i per denunciar-ne la privatització. També hi ha hagut un grup d’estudiants que ha tallat l’avinguda Diagonal a l’altura de la zona universitària en tots dos sentit.
Les retallades pressupostàries en educació aquests dos últims anys, l’augment de les taxes universitàries, la supressió de les beques, l’eliminació de les beques de mobilitat Sèneca i Erasmus i la davallada d’un 40% del pressupost d’R+D+I són alguns dels motius que han portat a la PUDUP a convocar aquesta jornada de protesta de la comunitat universitària.
La plataforma es queixa que el nou sistema de taxes i les conseqüències de les retallades han deixat estudiants fora de la universitat o s’han vist obligats a matricular-se de menys crèdits o, fins i tot, sol·licitar préstecs bancaris per poder accedir a l’educació superior. A més, critica els acomiadaments massius de professorat i del PAS, que xifra en més d’un miler en dos anys.
La mobilització d’avui vol posar de manifest que el sistema educatiu amb els plantejaments acutals no dóna resposta a les necessitats socials sinó que es troba sota el control del sistema financer. Per això s’oposen radicalment a aquest model i demanen un sistema educatiu públic que permeti combatre la desigualtat de classes i construir llibertat, democràcia i justícia social.
La plataforma denuncia que la finalitat és inserir la universitat dins els circuits empresarials, motiu pel qual es redefineixen els sistemes de governança i de finançament. Des de la PUDUP es considera que aquests mecanismes volen afavorir la verticalitat de les decisions i eliminar la democràcia dels centres, perquè aquests s’assemblin més a les empreses.