26.02.2013 - 19:44
El PSC ha fet avui un pas històric al congrés espanyol i ha votat per primera vegada en contra del criteri del PSOE. Ho ha fet primer en la proposta de resolució de CiU a favor del dret a decidir, que ha estat rebutjada per 60 vots a favor, 275 en contra i cap abstenció, després ho ha tornat a fer respecte en la d’ICV, també rebutjada. La cap de llista dels socialistes catalans, Carme Chacón, ja havia anunciat que no donaria suport a cap proposta per a la ‘ruptura d’Espanya’, i finalment ha optat per no emetre el seu vot. Els socialistes espanyols han expressat el malestar per la decisió del PSC però la direcció ha frenat les peticions de ruptura i aposta per mantenir el grup.
És la primera vegada que el PSC trenca la disciplina de vot en els 31 anys en què ha compartit el Grup Socialista amb el PSOE. De fet, el PSC no havia votat diferent dels socialistes espanyols des del 1982, en què va posar punt i final a l’etapa de tres anys de presència en solitari a la cambra baixa durant la primera legislatura.
Tensió amb el PSOE i sancions als diputats
Poc després de saber-se que Carme Chacón es desmarcava del PSC i no donava suport al dret de decidir, el PSOE ha canviat d’opinió i ha anunciat que sancionaria els diputats socialistes que trenquessin la disciplina de vot al congrés espanyol. La vice-secretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha dit que s’ha pres aquesta decisió en la reunió del grup parlamentari socialista, on ha dit que les sancions són les que recull el reglament del grup.
Les relacions entre els diputats socialistes catalans i la direcció del PSOE es troben més malmeses que mai arran de l’anunci del vot discrepant del PSC avui al congrés, que ha donat suport a les resolucions de CiU i ICV a favor de promoure el dret de decidir. L’anunci del PSC ha portat alguns barons del PSOE, com el dirigent extremeny Guillermo Fernández Vara, a dir clarament que hi hauria d’haver una ruptura.
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, defensa que socialistes catalans i espanyols continuïn treballant junts, però ha admès que la relació era dolenta i que calia revisar les normes de les relacions.
‘Fa un temps que el PSC diu que vol revisar aquestes normes. El PSOE, quan decideix una qüestió sobre Catalunya, ha de consultar el PSC; i el PSC, quan decideixi una qüestió sobre Espanya, ha de consultar el PSOE. És l’element central’, ha dit en un esmorzar informatiu d’Europa Press.
Rubalcaba ha afirmat que la relació entre Catalunya i Espanya era ‘dolenta’ i estava ‘molt trencada’, però que un dels pocs vincles que quedaven eren la relació entre el PSOE i el PSC. Per això ha defensat que els dos partits continuïn junts, si bé ha demanat al PSC que no prengui decisions que afecten l’estat sense consultar el PSOE.
La E d’Espanya
Per la seva banda, el secretari general del PSOE d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha lamentat la votació discrepant d’avui del PSC i ha donat per trencada la relació entre socialistes catalans i espanyols: ‘Si això és així, haurà estat bonic el que haurem viscut.’ Per Fernández Vara, és més problema un PSOE sense la E d’Espanya que sense el PSC: ‘El PSOE sense el PSC té un problema, però el PSOE sense la E d’Espanya té un problema molt gran. I si no tenim això clar, és que no hem entès res.’
També s’hi ha pronunciat el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, que ha dit que seria un fracàs tant del PSOE com del PSC si els socialistes catalans votaven a favor de les resolucions de CIU i ICV. Tot i així, a diferència de Fernández Vara, ha apostat per la continuïtat de la relació entre socialistes espanyols i catalans: ‘Caldria fer un esforç important per mantenir els 35 anys de feina conjunta que han estat bons per a Espanya i per a Catalunya.’
Un altre baró socialista, Alfonso Guerra, ha retret al PSC que estigui ‘més inclinat a assumir la disciplina nacionalista que no pas la disciplina socialista’, i ha avisat que si es consumia la indisciplina de vot, el PSOE seria ‘lliure’ d’actuar en conseqüència. Ha volgut recordat la disciplina de vot que preveu el protocol de les relacions entre el PSOE i el PSC, i ha afegit: ‘No poden trencar la disciplina de vot, això seria violar l’acord. I si violen l’acord, el PSOE és absolutament lliure de prendre la decisió que consideri pertinent’.
Tot plegat arriba poc després d’una altra situació molt tensa entre els dos partits: quan la setmana passada el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va demanar l’abdicació del rei espanyol, en contra de l’opinió del PSOE. Les paraules de Navarro van molestar especialment Rubalcaba, que en aquell moment era a punt de començar la seva intervenció en el debat de política general al congrés.
Alfonso Guerra proposa que el PSOE es reinstauri a Catalunya