Els artistes visuals reaccionen arran del tancament de la Mediateca de la Fundació ‘la Caixa’

  • Responsables de la Fundació 'la Caixa' no han volgut fer declaracions · Aquest espai de recerca i documentació al voltant del vídeoart es va crear el 1994 i era de referència internacional

VilaWeb
Montserrat Serra
26.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una setantena d’artistes de renom internacional i d’associacions vinculades a l’art contemporani han signat el manifest ‘Reaccionem contra el tancament de la Mediateca CaixaFòrum‘ (pdf). Aquest espai es va crear el 1994 i durant vint anys ha aconseguit un fons sense parió a l’estat espanyol, perquè aplega tota mena de documents i suports de creació audiovisual, musical i multimèdia, segons que explica el manifest. Els responsables de la Fundació ‘la Caixa’ no han volgut fer declaracions, malgrat els noms rellevants que donen suport al text.

Tant els artistes més rellevants de l’art català actual, com els professors universitaris de renom i les institucions museístiques d’art contemporani han signat el manifest. Hi trobem: Eugeni Bonet, Antoni Mercader, Antoni Muntadas, Bartomeu Marí, Antoni Abad, Ignasi Aballí, Eugènia Balcells, Mery Cuesta, Roman Gubern, Carles Guerra, Carles Hac Mor, Andrés Hispano, Joan M. Minguet Batllori, Antoni Miralda, Víctor Nubla, Joan Rabascall, Benet Rossell i Francesc Torres entre molts més.

El manifest explica: ‘Contemplem amb preocupació el desballestament de moltes coses que ens ha costat prou d’aconseguir i que hem contribuït a construir. Quan a casa nostra no era gaire habitual veure videoart ni cinema experimental o documentals de creació, la Mediateca ho va fer possible del 1994 ençà. A més de moltes altres coses que seguiren: debats, seminaris internacionals, itineraris i monografies en suports impresos o hipermèdia, etc.’

La Fundació ‘la Caixa’ es remet a una nota de premsa (pdf) que va enviar el 16 de febrer, el mateix dia que eliminava de la seva web l’accés a la Mediateca (hem recuperat a l’Archive de webs una captura de la web de la Mediateca del 2007). En aquesta nota, l’entitat feia saber que les seves prioritats havien canviat i que l’espai que fins ara ocupava la Mediateca acolliria ara un laboratori per a fomentar l’esperit emprenedor dels escolars: ‘En el context econòmic actual, l’Obra Social “la Caixa” aposta per fomentar l’emprenedoria amb la creació d’un nou espai a CaixaForum Barcelona adreçat al públic adolescent i jove.’ I també informava que el fons sobre art multimèdia de la Mediateca continuaria a disposició dels usuaris i serià consultable sota demanda.

VilaWeb ha pogut saber que la intenció de la Fundació ‘la Caixa’ és desentendre’s del fons de catàlegs, revistes, llibres i material de la biblioteca, que podria cedir a una altra institució, i mantenir els continguts sobre art multimèdia, que són els que singularitzen aquesta Mediateca i que es podran consultar sota demanda.

Tanmateix, el canvi d’usos de l’espai que ocupava fins ara la Mediateca no justifica el tancament de la web ni l’eliminació de tots els continguts virtuals. Tal com assenyala el manifest, ‘existir vol dir, avui dia, estar connectats. Si cerquem informació a la Viquipèdia sobre noms emblemàtics de l’art contemporani mundial, hi trobem enllaços a la web, ara enfosquits, de la Mediateca. (Comproveu-ho, per exemple, amb Bill Viola o Dan Graham.) No s’hauria de llençar per la finestra allò que tant ha costat de bastir.’

Sobre aquest fet, fonts de la Fundació ‘la Caixa’ diuen que encara no s’ha pres cap decisió sobre si es reobrirà la web de la Mediateca o no, i que tampoc no s’ha decidit si continuaran treballant i augmentant el fons d’art multimèdia que es vol conservar al CaixaFòrum. Una de les solucions pot ser que aquests continguts passin a formar part de la col·lecció d’art contemporani de la Fundació ‘la Caixa’.

El manifest acaba dient: ‘Reclamem la recuperació immediata del bon servei que prestava la Mediateca, un actiu al qual no volem renunciar. Ho fem com a professionals concernits però també en nom dels usuaris privats, no precisament una minoria entre les persones que visiten diàriament l’antiga Casaramona. Finalment, si cal introduir canvis en la seva gestió i administració, demanem una consulta al sector afectat.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem