22.02.2013 - 06:00
Cinc anys després de la declaració d’independència, el petit estat de Kossove continua cercant maneres de fer-se conèixer al món. WikiAcademyKosovo n’és una. Secundada pel Ministeri d’Afers Estrangers i Ipko Foundation, l’objectiu de la iniciativa és ‘augmentar la qualitat i quantitat dels continguts en línia sobre el país a Wikipedia per a mostrar millor Kossove al món’. Durant el cap de setmana, un grup d’experts internacionals, entre els quals hi ha el viquipedista català Arnau Duran, explicaran la manera d’aconseguir-ho.
Duran comenta a VilaWeb que va decidir de respondre a la crida internacional per cercar experts per a l’acadèmia i apuntar-s’hi, al costat d’universitaris, gent d’instituts i viquipedistes de tot el món. ‘M’hi vaig apuntar perquè crec que Kossove és un país que té unes certes similituds amb Catalunya. És l’últim país independent d’Europa, del 2008, i m’agradarà veure què s’hi cou, quines maneres tenen de pensar’, afegeix Duran. També diu que quan torni de la capital kossovesa, Pristina, pensa escriure l’experiència.
Durant dos dies, a la Universitat de Pristina els invitats a l’acadèmia ajudaran els participants locals a convertir-se en editors capaços d’escriure articles de qualitat i fotografies sobre Kossove en categories com la cultura, el patrimoni, les qüestions socials, la geografia, les institucions, l’economia i el turisme, ‘amb la finalitat d’expandir la reputació del país enfora’.
WikiAcademyKosovo és la primera iniciativa que es fa amb aquest nom. ‘S’hi solen fer viquimaratons, encontres de mig dia o d’un dia per a editar sobre un tema en concret’, explica Duran: ‘A Catalunya se’n fan molt sovint. Per exemple, n’hem fet al Museu Dalí, al MNAC, etc. O a vegades no són viquimaratons, però fem tallers per a gent dels museus, biblioteques, etc.’