20.02.2013 - 12:38
A la policia espanyola li ha molestat que la que la vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, presentés una denúncia als mossos d’esquadra pel suposat espionatge a què va ser sotmesa. El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) i la Confederació Espanyola de la Policia (CEP) retreuen que es tracta d’una ‘trampa jurídica’ per tal que la policia catalana pugui investigar els fets, que ara són només a mans de la policia espanyola.
La competència, la té qui la té, els mossos no hi tenen res a veure, en aquest afer’, ha dit José María Benito, portaveu del SUP, que considera ‘poc ètic’ el comportament del govern català, que vol assabentar-se de la investigació sobre els casos d’espionatge a Catalunya. La denúncia d’Ortega, presentada als mossos en comptes de la policia espanyola, obre la porta perquè la policia catalana tingui accés a la investigació, però això no ha agradat a l’estat. Les dues organitzacions de policia espanyoles demanen ara al jutge que no permeti als mossos d’investigar el cas i insisteixen que la competència en matèria de seguretat privada és exclusiva de la policia espanyola: ‘Els mossos no poden interferir-hi’, afirmen des del SUP.
La introducció d’agents espanyols en la investigació ha obert un conflicte de competències entre mossos i policia espanyola, però des del govern ja s’han afanyat a deixar clar que cal comptar amb els mossos. ‘No val a dir que són prescindibles’, deia ahir Francesc Homs, conseller de Presidència, dirigint-se al Ministeri de l’Interior.
Per tot plegat, el govern català també ha decidit de crear un grup de treball per aclarir què hi ha de cert en aquests casos. En formaran part representants dels departaments de Presidència, Interior i Justícia, i servirà per sistematitzar la informació disponible, definir i coordinar les actuacions a dur a terme i promoure les accions legals i polítiques oportunes. ‘Hi ha qui intenta presentar una imatge de Catalunya que no s’ajusta a la realitat, i com a govern hi plantarem cara’, afirmava ahir Francesc Homs.