Nou revés a la política lingüística del govern valencià

  • El Tribunal Superior de Justícia dóna la raó a l'escola Rei en Jaume de Xirivella i obliga la conselleria a obrir una segona línia en català en el termini d'un mes

VilaWeb

Redacció

18.02.2013 - 18:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha dictat una nova sentència que qüestiona el criteri de la conselleria d’Educació i permet d’instaurar una línia en català en una escola. Es tracta de l’escola Rei en Jaume de Xirivella, a la qual la conselleria va denegar una segona línia en català tot i el consens de la comunitat educativa. És la segona sentència en aquest sentit: a final de desembre, el mateix tribunal va donar la raó a l’escola Sant Cristòfol de Picassent.

L’escola Rei en Jaume tenia una línia en català i una altra en castellà. Però el consell escolar, amb el suport de la inspectora d’Educació de la zona, va demanar que les dues fossin en català, per tal de tenir ‘un ensenyament bilingüe per a garantir la competència lingüística per igual de les dues llengües oficials a tot el seu alumnat’. Un consens que no va rebre el suport de la conselleria, que va denegar la petició. Algunes famílies del centre van recórrer a Escola Valenciana, que va presentar un recurs. Ara el TSJPV els dóna la raó i obliga la conselleria a aprovar, en el termini d’un mes, el programa d’ensenyament en català denegat tres anys enrere.  

Els arguments que va donar la Generalitat per a oposar-se al programa en català van ser que ‘l’equilibri al normal ús i ensenyament de les dues llengües oficials es veuria perjudicat a la localitat’ tenint en compte ‘el context sociolingüístic’ del centre i el seu alumnat. Educació esgrimia també l’article 9.1 del Decret 79/1984, que estableix que els escolars rebran els primers ensenyaments en la llengua habitual, ‘i que la planificació global de l’ensenyament podrà tenir en compte el context sociolingüístic de la població o del centre.

Però la sala adverteix, en totes aquestes consideracions, ‘absoluta falta d’explicació o detall sobre el valor i/o importància que tals raons tenen, en singular (de manera específica) sobre la sol·licitud que ha presentat la direcció del col·legi públic’. També retreu que la decisió del Consell no concerta la situació lingüística de la població de Xirivella, i troba que no es justifica la resolució. Finalment, diu que no coincideix amb l’administració quan afirma que l’equilibri a l’ús de les dues llengües oficials es veuria perjudicat.

‘Volem felicitar l’esforç de les famílies i del claustre del Rei En Jaume per reclamar fins a l’última instància el dret de tot l’alumnat del centre a poder estudiar en valencià, a tindre garantit un ensenyament de qualitat que assegura la competència lingüística per igual en les dues llengües oficials’, ha dit Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, que ha afegit: ‘Hem insistit sovint a l’administració educativa seny, hem insistit que no volem arribar als tribunals i no ens han fet cas. Aquest ha estat el resultat i caldria que hi reflexionaren per al futur més immediat’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem