11.02.2013 - 06:00
És una de les atraccions turístiques de l’estat australià de Queensland, enmig dels boscs tropicals i al costat del salt d’aigua de Mena Creek. Parlem de Paronella Park, un parc d’atracció creat per un català, Josep Paronella, que va arribar a Austràlia per començar una vida millor ara fa cent anys. Nascut al minúscul nucli de la Vall de Santa Creu (Alt Empordà) el 1887, a vint-i-sis anys va anar-se’n cap a Queensland per treballar la canya de sucre. En aquesta regió del nord del país va prosperar prou per fer-s’hi construir el castell dels seus somnis.
Abans, amb tot, havia tornat a Catalunya, el 1921, per anar a buscar la seva promesa, Matilda Soler, que no el va acompanyar en la primera anada a Austràlia. No s’havien escrit en tot aquell temps i, per això, no es va estranyar de trobar-se-la casada i amb fills. Amb tot, no se’n va tornar solter cap a Queensland: es va casar amb la germana petita de la Matilda, la Margarida.
Casat i ric, Paronella va trobar a la selva tropical australiana Mena Creek, una cascada al sud d’Innisfail on va dreçar un castell, ‘d’estil català’, amb una gran sala d’espectacles i un museu, tot envoltat de jardins espectaculars. Aprofitant l’abundància d’aigua a la finca, l’edifici es va dotar d’una de les primeres centrals hidroelèctriques del país-continent.
El parc, obert al públic, es va beneficiar de la presència de molts soldats nord-americans a la zona durant la Segona Guerra Mundial. Però, just acabada, el 1946, va arribar el declivi d’improvís: un cicló amb pluja torrencial va arrasar una bona part dels edificis i espais. En Josep no va sobreviure gaire a aquella desgràcia: el 23 d’agost de 1948 el van enterrar a Innisfail. Una mica més va viure la Margarida, fins el 1967.
Deu anys després, la família Paronella es va vendre el parc, que el 1993, ara fa vint anys, va passar a mans de Mark i Judy Evans, que l’han rellançat i el conserven obert al públic. Des de 1997, el Parc Paronella és inclòs a la llista del Patrimoni Nacional australià.
Sobre la història de Paronella Park i les vicissituds del fundador, us recomanem el llibre The Spanish Dreamer (1996), aquest complet apunt al bloc Yorokobu i el pdf explicatiu oficial del parc, amb versió en català (pdf).
Notícia relacionada: