Un ‘castell català’ a Austràlia

  • El Paronella Park, un parc d'atracció creat per un català, Josep Paronella, és una de les principals atraccions turístiques de l'estat australià de Queensland

VilaWeb

Redacció

11.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És una de les atraccions turístiques de l’estat australià de Queensland, enmig dels boscs tropicals i al costat del salt d’aigua de Mena Creek. Parlem de Paronella Park, un parc d’atracció creat per un català, Josep Paronella, que va arribar a Austràlia per començar una vida millor ara fa cent anys. Nascut al minúscul nucli de la Vall de Santa Creu (Alt Empordà) el 1887, a vint-i-sis anys va anar-se’n cap a Queensland per treballar la canya de sucre. En aquesta regió del nord del país va prosperar prou per fer-s’hi construir el castell dels seus somnis.

Abans, amb tot, havia tornat a Catalunya, el 1921, per anar a buscar la seva promesa, Matilda Soler, que no el va acompanyar en la primera anada a Austràlia. No s’havien escrit en tot aquell temps i, per això, no es va estranyar de trobar-se-la casada i amb fills. Amb tot, no se’n va tornar solter cap a Queensland: es va casar amb la germana petita de la Matilda, la Margarida.

Casat i ric, Paronella va trobar a la selva tropical australiana Mena Creek, una cascada al sud d’Innisfail on va dreçar un castell, ‘d’estil català’, amb una gran sala d’espectacles i un museu, tot envoltat de jardins espectaculars. Aprofitant l’abundància d’aigua a la finca, l’edifici es va dotar d’una de les primeres centrals hidroelèctriques del país-continent.

El parc, obert al públic, es va beneficiar de la presència de molts soldats nord-americans a la zona durant la Segona Guerra Mundial. Però, just acabada, el 1946, va arribar el declivi d’improvís: un cicló amb pluja torrencial va arrasar una bona part dels edificis i espais. En Josep no va sobreviure gaire a aquella desgràcia: el 23 d’agost de 1948 el van enterrar a Innisfail. Una mica més va viure la Margarida, fins el 1967.

Deu anys després, la família Paronella es va vendre el parc, que el 1993, ara fa vint anys, va passar a mans de Mark i Judy Evans, que l’han rellançat i el conserven obert al públic. Des de 1997, el Parc Paronella és inclòs a la llista del Patrimoni Nacional australià.

Sobre la història de Paronella Park i les vicissituds del fundador, us recomanem el llibre The Spanish Dreamer (1996), aquest complet apunt al bloc Yorokobu i el pdf explicatiu oficial del parc, amb versió en català (pdf).

 

Notícia relacionada:

Una abadia de Montserrat australiana

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem