Bateig de la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre

  • Los Xics Caleros de l'Ametlla de Mar descarreguen un quatre de sis amb agulla i carreguen un tres de sis en l'estrena oficial

VilaWeb
VilaWeb

ACN

03.02.2013 - 16:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jota i els correbous són símbols inequívocs de la tradició ebrenca, un territori que també acull altres mostres de la cultura popular catalana com la sardana i des d’aquest diumenge els castells. El territori ha viscut la primera jornada castellera amb el bateig los Xics Caleros de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). Els responsables de la primera colla de l’Ebre se senten pares d’una nova tradició que arrelarà i sabrà conviure al territori amb les costums ebrenques. Los Xics Caleros han descarregat amb eufòria el seu primer quatre de sis amb agulla, han carregat el tres de sis, però el quatre de sis se’ls ha resistit. Els Castellers de Vilafranca i els Xiquets del Serrallo són els seus padrins.

Els castells han entrat a formar part del catàleg de tradicions que conviuen a les Terres de l’Ebre amb tots els honors després de la gran actuació que han dut a terme, aquest diumenge, los Xics Caleros, la primera colla castellera ebrenca. Els nous castellers han celebrat el seu bateig en el marc de les festes de la Candelera de l’Ametlla de Mar amb la seva primera diada oficial al municipi on naixen. 

Ha estat la segona exhibició que fan en poc temps -van aixecar un tres de cinc durant la Diada de l’Arrossejat de l’Ametlla- i s’ha tancat com tot un èxit. En només quatre mesos, i seixanta cinc membres, la colla ha descarregat un quatre de sis amb agulla i ha carregat un tres de sis. Les primeres construccions s’han fet amb els nervis d’una estrena i amb el vent en contra, un vent que ha amainat aquest diumenge a les Terres de l’Ebre però que encara es feia notar. El sabor agredolç del primer castell carregat s’ha transformat en eufòria quan s’ha descarregat el segon, un quatre de sis amb agulla. Això ha animat la colla a intentar el tercer, un quatre de sis que no s’ha pogut aixecar malgrat s’ha intentat dos vegades. La diada s’ha tancat amb un pilar i l’esclat d’eufòria d’haver assolit una important fita per al municipi i per al territori. 

“Hem fet història avui a les Terres de l’Ebre. És una tradició que està a tot Catalunya i aquí s’instaura per primera vegada per això la gent encara no sap quan es demana silenci, no hi ha tradició sobre la pinya però ara que ho han vist crec que és l’inici d’una gran història a les Terres de l’Ebre”, ha assegurat Àngela Sànchez, la presidenta de la colla.
Los Xics Caleros de l’Ametlla de Mar ja formen part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya de qui han rebut també en les últimes setmanes tota l’assistència tècnica que els ha fet falta. Des d’aquest diumenge entren en una fase de formació que s’allargarà un any i en la qual estaran instruïts pels seus padrins, les colles dels Xiquets del Serrallo de Tarragona i els Castellers de Vilafranca. “Ells examinaran com treballem en aquest any de formació i ens aniran apuntant tot el que cal millorar”, ha explicat Sànchez. 

Agermanament entre els castellers ebrencs

Tampoc han faltat a la gran cita castellera de l’Ebre la segona colla que s’ha format al territori, els Xiqüelos o Xiqüeles del Delta, que s’han sumat a fer pinya. Les dues colles han fet recentment un assaig conjunt i es presten absoluta col·laboració. Malgrat la colla del Delta no preveu fer cap actuació abans de l’estiu, els caleros ja pensen en la sana rivalitat que podran tenir aviat les dues colles. 

De rallat mariner

Los Xics Caleros han estrenat també camisa, una nova camisa en el món casteller. Per fer referència a la tradició pesquera de l’Ametlla de Mar, els castellers caleros apostaven pel color blau per identificar-se. Per evitar confusions amb els Xiquets dels Serallo, han optat per la camisa rallada, de blau mariner. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem