Un cartell de luxe per a la Revolta

  • Al Tall, Maria del Mar Bonet, Carles Dénia i Joan Amèric, avui al Palau de Congressos en un concert solidari · Ca Revolta: 'L'Ajuntament de València no vol que hi haja centres com el nostre'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Bel Zaballa
31.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un cartell de luxe per a una causa justa, la continuïtat del centre sòcio-cultural Ca Revolta a València. Fa dotze anys que és un dels epicentres de l’activitat cultural de la ciutat, però l’ofegament econòmic a què el sotmet l’ajuntament l’ha portat a una situació molt complicada. Amb la intenció de mantenir-se actiu, avui es farà un concert que ja té les entrades exhaurides de ja fa dies: Al Tall (en un dels darrers concerts abans de plegar), Maria del Mar Bonet, Carles Dénia i Joan Amèric, al Palau de Congressos. ‘Estem molt contents, i molt agraïts als cantants i a la manera com ha respost la gent’, diu a VilaWeb Mariajo Algarra, una de les responsables de Ca Revolta.

Persecució de l’ajuntament

Ca Revolta té una llicència de bar i sala de conferències que no els permet de fer res d’allò que inclouen en la programació. Tot i que van demanar una altra llicència a l’ajuntament, no els la va donar. Sí que els va permetre de rehabilitar l’edifici que tenen a la ciutat vella de València, amb una sala insonoritzada on abans es feien actuacions. Però poc després van començar les traves: denúncia per soroll d’un veí i amenaces de tancament del consistori. Mesos i mesos de feina per a atendre requisits acústics i litigis que van acabar amb una denúncia de no complir els termes de la llicència. Finalment, una sentència: 70.000 euros de multes i la prohibició de fer qualsevol activitat musical. ‘Amb la llicència que tenim no podem fer res, i això ens ofega econòmicament. No som un bar, ni un pub, i cap llicència no conté un epígraf que preveja activitats com la nostra.’ La prohibició de fer música, a més, diu que ‘és horrible tant per a Ca Revolta com per als músics, que fins ara comptaven amb aquest espai per difondre la seua obra.’

‘No hi ha voluntat política de resoldre la situació’

L’ofec i la persecució de l’Ajuntament de València semblen tenir una intencionalitat precisa: ‘No els interessa que hi haja centres com el nostre’, diu Algarra. ‘Per ells, com menys coses fem i menys se’ns escolte, millor. Ací s’han organitzat campanyes molt importants contra l’ajuntament, com ara el “Jo no t’espere”, el “No a la guerra”, el “Ja en tenim prou”… Hem tocat molt els nassos.’ A més, retreu que no hi ha cap intenció de canviar res: ‘Si hi haguera bona intenció, regularien la situació, amb una legislació que inclogués aquests casals, que afortunadament cada volta són més, a València. Però no hi ha voluntat política de fer-ho.’

La casa del moviment artístic valencià

Ca Revolta fa més d’una dècada que dóna espai a manifestacions artístiques de tota mena que no acostumen a aparèixer en els circuits comercials, i aplega bona part del moviment artístic de València. També és un centre on es fomenta el pensament crític, a través de conferències. I és la casa de molts col·lectius que necessiten un espai, com el Col·lectiu de Músics Ovidi Montllor, associacions com Per l’Horta, Dones immigrants, etc.

Perilla Ca Revolta? ‘Som al límit’, respon. El centre ha reduït el personal i ha mirat de minimitzar les despeses. Va muntant actes per a recollir diners i suport, que serveixen per agafar aire i aguantar fins al següent acte.

Cartell de luxe per a un concert solidari

‘Un amic, crec que en Josep Vicent Frechina, va dir una vegada que Ca Revolta érem realment la Conselleria de Cultura. Els qui fèiem cultura i moviment. I el sol fet de programar Al Tall, la Bonet, en Dénia i n’Amèric és un exemple’, diu Mariajo Algarra, que recorda que són ells i no l’ajuntament que ha portat aquests artistes de primer nivell avui a la ciutat. I explica així la tria del cartell per al concert d’avui: ‘Teníem claríssim que Al Tall havia de tocar, sempre ens han fet costat. Després va sorgir la idea de Maria del Mar Bonet, que aporta el component illenc i a més ha fet un disc conjuntament amb Al Tall. Carles Dénia és un magnífic cantant. Tot i que a València encara no el coneixen gaire, qui el coneix se n’enamora, pel sentiment i la màgia que transmet. Finalment, Amèric, que es mereixia ser-hi i presentar el disc nou després de molts anys de silenci. Haurien pogut ser molts més, però al final vam triar aquests, que actuaran en un concert presentat pels actors Josep Manel Casany i Maria Minaya.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem