Escòcia canvia la pregunta del referèndum

  • Quedarà així: 'Escòcia hauria de ser un país independent?' · Se'n suprimeix l'encapçalament: 'Esteu d'acord que...'

VilaWeb
ACN
30.01.2013 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Escòcia hauria de ser un país independent? Sí o no?’ Aquesta és la nova pregunta que la comissió electoral d’Escòcia proposa per al referèndum del 2014. La qüestió és lleugerament diferent de la formulada de bon començament pel govern d’Alex Salmond –‘Esteu d’acord que Escòcia hauria de ser un país independent?’–, però ja ha rebut el vist-i-plau de l’executiu, i el març ha de ser aprovada definitivament al parlament. Avui la comissió electoral ha publicat les recomanacions sobre el referèndum, i ha remarcat que el llenguatge de la pregunta és clar, simple i fàcil.

El president de la Comissió Electoral a Escòcia, John McCormick, ha explicat que la recomanació, acceptada immediatament pel govern de Salmond, pretén que la pregunta sigui tan neutral com es pugui. ‘Hem posat a prova rigorosament la pregunta proposada, parlant amb gent de tot Escòcia. Qualsevol pregunta d’un referèndum ha de ser, i semblar, neutral. La gent ens deia que els semblava que “està d’acord” podia implicar que alguns votants optessin pel sí’, ha dit.

La vice-primera ministra escocesa i encarregada del referèndum, Nicola Sturgeon, ha celebrat les recomanacions de la Comissió Electoral, un organisme que depèn directament del parlament britànic. ‘Estic contenta de confirmar que acceptarem les seves recomanacions completament’, ha dit. ‘Estic especialment satisfeta amb la conclusió de la Comissió Electoral sobre la pregunta. Estic disposada a acceptar el canvi que recomana’, ha afegit.

Sturgeon ha confirmat que el govern presentaria aquesta pregunta al parlament d’Edimburg el mes de març integrada en la llei del referèndum. ‘El parlament escocès prendrà la decisió final sobre la pregunta exacta en la deliberació sobre la llei del referèndum, cosa que reforça que aquest referèndum serà totalment dissenyat a Escòcia’, ha destacat. Tanmateix, no perilla pas que el debat modifiqui aquesta última versió de la pregunta, car l’SNP d’Alex Salmond té majoria absoluta per aprovar la llei sense la resta de partits i, a més, els unionistes probablement també voldran seguir la recomanació de la Comissió Electoral.

La comissió també ha recomanat que el govern escocès i el britànic ‘aclareixin’ què significarà per al país votar sí o votar no i quin procés se seguirà immediatament després de la consulta. ‘La gent entén que significa un “país independent”, és a dir, separat del Regne Unit. Però volen informació clara abans de votar sobre què passarà després del referèndum. Per això demanem al govern britànic i escocès que ofereixin claredat i garanteixin que els votants reben la informació’, ha explicat McCormick.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem