Barcelona, decisiva per al suport del municipalisme a la independència

  • Vila d'Abadal demana a ICV i PSC que en facilitin l'adhesió a l'AMI · Cap de les deu ciutats amb més habitants del Principat no hi és adherida · El suport als partits sobiranistes augmenta en les darreres eleccions a les ciutats més grans, però no n'hi ha prou

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona votarà l’1 de març, a proposta d’Unitat per Barcelona, l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), amb un resultat encara incert. La pressió recau, sobretot, en els regidors d’Iniciativa, que poden fer decantar la balança. Precisament ahir, el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, va demanar a Iniciativa, que hi té cinc regidors, i al PSC, que n’hi té onze, que en facilitessin aquesta adhesió. D’aquests setze regidors, sumats ambdós partits, n’haurien de sortir cinc d’afirmatius.

El PSC de Barcelona ja va dir fa setmanes que hi votaria contra. Ara, la importància d’aquesta votació és evident per a tothom. En cas d’adherir-s’hi, Barcelona marcaria un punt d’inflexió en el suport del municipalisme a la independència perquè, tot i que la implantació de l’AMI al territori és molt alta, en termes absoluts de població no ho és pas tant. I l’adhesió de Barcelona capgiraria les xifres radicalment.

Cap dels deu municipis més grans del Principat no s’ha adherit a l’AMI

Gairebé el 70% dels municipis del Principat formen part de l’AMI (646 de 947), però tan solament un 35% de la població viu als municipis adherits. De fet, cap dels deu municipis més grans del Principat no en forma part. I dels quinze primers, només tres: Girona, Sant Cugat del Vallès i Manresa. Si Barcelona s’hi adherís, la població del Principat representada a l’AMI passaria a ser del 72,7%.

Iniciativa, decisiva

La composició del plenari en aquests ajuntaments, que són també els únics deu del Principat que tenen més de cent mil habitants, fa que l’adhesió a l’AMI hi sigui complicada, perquè a tots –llevat de Mataró i Barcelona– PSC i PP sumen més de la meitat dels regidors. A Mataró són els tres regidors de Plataforma per Catalunya que impedeixen que es pugui aprovar la moció d’adhesió a l’AMI.

Per tot plegat, tan sols a Barcelona, el municipi amb més població, hi ha la possibilitat d’aprovar l’adhesió. Les xifres són clares: els 14 regidors de CiU i els 2 d’Unitat per Barcelona hi voten molt probablement a favor; els 11 del PSC i els 9 del PP hi voten molt probablement contra; i els 5 d’Iniciativa hi podrien votar a favor. Aquesta aritmètica plenària situa Iniciativa en una posició decisiva.

El PSC, cada vegada amb més presència a l’AMI

Això sí, aquí s’ha considerat que els regidors del PSC votarien contra l’adhesió a l’AMI, sobretot en aquests deu municipis, els més grans del Principat. Però és una hipòtesi que no necessàriament s’ha de complir sempre i que, de fet, no s’ha complert en força ajuntaments governats pel PSC. En concret, hi ha setanta municipis adherits a l’AMI que són governats pel PSC, quaranta-quatre dels quals amb majoria absoluta. Vila d’Abadal es va reunir precisament ahir al Parlament amb el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, per demanar-li suports socialistes a l’AMI.

Segons que va dir Vila d’Abadal en sortint de la reunió, Navarro no s’hi va negar en rodó i el diàleg va ser constructiu. Amb tot, després del vot negatiu dels socialistes a la declaració de sobirania al parlament, pràcticament ningú no confia en cap gest per part de la cúpula del PSC en favor de l’AMI, sinó més aviat al contrari. Ara, la reunió tingué un detall interessant: Navarro hi va anar acompanyat, entre més batlles socialistes, de Xavier Vilamala, de Sant Hipòlit de Voltregà, un dels ajuntaments governats pel PSC adherits a l’AMI.

El tomb sobiranista no es reflecteix als ajuntaments

Per una altra banda, la composició dels plens dels municipis més grans, derivada de les eleccions municipals del 2011, no necessàriament reflecteix el sentiment dels ciutadans. De fet, si s’analitzen els resultats de les darreres eleccions al parlament, sis d’aquests deu municipis van tenir un vot majoritàriament sobiranista: Barcelona, Terrassa, Sabadell, Lleida, Mataró i Reus, contràriament a allò que ens indica la composició dels plens municipals. Ho podeu veure en aquest mapa del sobiranisme elaborat per VilaWeb a partir dels resultats de les eleccions. És a dir, el tomb sobiranista que ha viscut el país aquests darrers mesos, accentuat arran de la gran manifestació de l’Onze de Setembre, encara no és visible als ajuntaments. Heus-ne ací les xifres.

Barcelona
Habitants: 1.619.337
Composició del ple: CiU (14), PSC (11), PP (9), ICV (5), UxB (2)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

L’Hospitalet de Llobregat
Habitants: 258.642
Composició del ple: PSC (13), PP (6), CiU (4), ICV (2), PxC (2)
Resultat al mapa del sobiranisme: unionista

Badalona
Habitants: 219.786
Composició del ple: PP (11), PSC (9), CiU (4), ICV (3)
Resultat al mapa del sobiranisme: unionista

Terrassa
Habitants: 213.697
Composició del ple: PSC (11), CiU (9), PP (4), ICV (3)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

Sabadell
Habitants: 207.721
Composició del ple: PSC (13), CiU (5), ICV (4), PP (3), Entesa (2)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

Tarragona
Habitants: 140.184
Composició del ple: PSC (12), CiU (7), PP (7), ICV (1)
Resultat al mapa del sobiranisme: unionista

Lleida
Habitants: 138.416
Composició del ple: PSC (15), CiU (6), PP (6)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

Mataró
Habitants: 123.868
Composició del ple: CiU (8), PSC (8), PP (5), PxC (3), ICV (2), CUP (1)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

Santa Coloma de Gramenet
Habitants: 120.824
Composició del ple: PSC (12), PP (5), ICV (3), PxC (3), GG (2), CiU (2)
Resultat al mapa del sobiranisme: unionista

Reus
Habitants: 106.709
Composició del ple: CiU (10). PSC (8). PP (6), ARA (2), CUP (1)
Resultat al mapa del sobiranisme: sobiranista

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem