23.01.2013 - 18:04
La pugna interna que ha visqut aquestes darreres hores el PSC ha culminat avui en la votació de la declaració de sobirania. Cinc diputats del PSC han trencat avui la disciplina de partit i han decidit no pitjar el botó del ‘no’ en la votació de la declaració que ha aprovat avui el parlament. Han estat Àngel Ros, Rocío Martínez Sampere, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura han optat per no participar a la votació però romandre dins de la cambra.
El ‘no’ que la direcció del PSC havia imposat a la declaració havia generat una discrepància interna que ja es va fer palesa ahir. Les reaccions han continuat. L’executiva del partit a Granollers ha fet un comunicat defensat un vot afirmatiu del PSC a la declaració, i ja hi ha hagut els primers carnets estripats. L’ex-batlle de Copons (Anoia), Jordi Bertran, ho explica en un apunt al seu bloc titulat ‘Punt i final‘.
Més veus crítiques: la de l’ex-conseller Joaquim Nadal, que aquest matí deia a Twitter que mai no s’havia sentit tan lluny del PSC i que aquesta tarda ha anunciat que no es veu amb cor de continuar essent membre del consell nacional partit. Ho ha fet, també, a través de Twitter:
El projectePSC depassa conjuntures i errors reiterats.Em dec als amics de Girona. Ja no em veig amb cor de seguir al consell nacional.
— Joaquim Nadal (@quimnadal) gener 23, 2013
L’explicació dels cinc diputats
Núria Ventura ha publicat un article en el seu bloc explicant el perquè de la decisió:
‘Per contribuir a la unitat del catalanisme polític’
Catalunya està en una cruïlla, immersa en una transició del model econòmic, social, mediambiental i alhora nacional. Hi ha un sentiment majoritari de necessitat de revisar a fons l’encaix Catalunya i Espanya. Uns des de la ruptura i altres des de les reformes en profunditat de base federativa. Hi ha una majoria social que vol decidir a través d’una consulta o referèndum el seu futur.
Cinc formacions polítiques portàvem en els nostres respectius programes electorals el dret a decidir. El resultat electoral del passat 25N dóna un Parlament de 107 diputats/des a favor del dret a decidir.
El president Mas s´equivoca al patrimonialitzar el dret a decidir amb l’acord de Govern amb ERC i amb una confusió entorn al sobiranisme o la independència. El PSC ha fet, amb diàleg i amb renúncies, tot el possible per arribar a un acord majoritari, del catalanisme plural pensant amb Catalunya sencera. No ha estat possible l’acord i la direcció del PSC ha proposat votar No a la declaració de CIU-ERC-ICV.
Nosaltres vàrem defensar en tot moment esgotar la negociació. Al no ser possible un Sí crític defensant el nostre posicionament però deixant clar que el PSC és aliat assenyat, no obstacle; al no poder convèncer a la direcció, respectant els arguments de cadascú, proposàrem la llibertat de vot i, al no ser consensuada, ens reafirmem: no podem votar No.
Entenem la disciplina de vot i sempre l’hem respectat però no podem emetre avui un vot negatiu, per coherència. No per fracturar, sinó per sumar.
Formem part d’un partit, el PSC que ve de lluny i que ha sigut i ha de ser pal de paller de la cohesió social i nacional. Un partit de bases i votants plurals, d’alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores arreu, de tot el territori de Catalunya, rural i urbà. Volem contribuir a prevenir el frontisme nacional i social en que ens estem instal.lant.
Hem decidit no votar No i optar per ésser-hi, per representar¸ des d’un PSC plural, de vocació majoritària, des del catalanisme polític integrador i social que volem. Volem col.laborar a asserenar el debat entorn el dret a decidir i a treballar decididament per construir un consens nacional i social per una alternativa d’esquerres a Catalunya.
Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Marina Geli, Àngel Ros, Núria Ventura