19.01.2013 - 06:00
El consell polític de la CUP es reuneix avui per decidir el sentit del seu vot i l’estratègia que seguirà respecte la declaració de sobirania que s’aprovarà dimecres al Parlament. Si bé va presentar la seva proposta pròpia de resolució, la formació de l’esquerra independentista ha valorat positivament les modificacions fetes per CiU i ERC a la primera versió de declaració que van fer arribar la setmana passada a la resta de grups. Si finalment s’afegeixen a la declaració d’aquestes dues formacions, es podrà aprovar amb el suport de 87 diputats favorables (CiU, ERC, ICV i CUP) a l’espera del que decideixin els 20 del PSC.
La reunió d’ahir entre els partits favorables al dret de decidir per mirar d’acostar posicions sobre la declaració de sobirania va acabar sense cap text consensuat, tot i que CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP es van emplaçar a continuar dialogant de cara al ple del parlament de dimecres. La definició de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà és la qüestió per la qual el PSC s’allunya del consens amb la resta de partits.
A la reunió hi van participar portaveus i portaveus adjunts de cada grup: Jordi Turull (CiU), Marta Rovira i Lluís Salvadó (ERC), Maurici Lucena i Jaume Collboni (PSC), Dolors Camats i Joan Mena (ICV-EUiA) i Joaquim Arrufat i Lluís Sales (CUP).
CiU i ERC ja van fer canvis en el primer esborrany per sumar-hi la resta de partits. ICV, PSC i CUP van registrar les pròpies propostes. I la intenció de la reunió d’ahir era mirar d’acordar una declaració comuna. Però el PSC continua marcant distància.
Navarro: ‘El PSC no tolerarà pressions’
Una distància que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha verbalitzat, insinuant que es podria desmarcar de la declaració. Així, ha dit que no toleraria ‘pressions’ de CiU i ERC sobre la posició dels socialistes a la declaració, i ha carregat contra CiU i també contra ERC i ICV.
En una intervenció en la jornada interparlamentària del PSC, mentre al parlament tenia lloc la reunió a cinc entre els partits favorables al dret de decidir, Navarro es va dirigir a Oriol Junqueras per demanar-li respecte a la posició del PSC i va considerar que la declaració de sobirania era una cortina de fum de CiU i ERC per tapar la incapacitat per a governar. També va acusar ICV-EUiA de fer el joc brut a Mas amb el dret de decidir.
‘Hi ha quatre grups que més o menys estem d’acord, i n’hi ha un que no ho veu clar. Doncs li demanem que presenti una contraproposta en què puguem sentir-nos còmodes’, va dir Jordi Turull després de la reunió, i va manifestar la intenció de CiU ‘d’arribar a un acord sempre que no suposi una renúncia al projecte del dret de decidir’.
També la portaveu d’ERC, Marta Rovira, va afirmar que hi havia una bona predisposició per arribar a acords.
Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, va instar el PSC a no refugiar-se en maximalismes i li va demanar voluntat de sumar-se a una declaració sobiranista.
Quim Arrufat, diputat de la CUP, va dir que el debat havia estat ‘ric i interessant’ però que ara era moment d’aclarir conceptes i trobar redactats escaients per veure on hi ha coincidències possibles i on no’.
La mesa desestima els recursos del PP i Ciutadans
Abans de la reunió a cinc al parlament, es va reunir la junta de portaveus per avaluar les peticions de PPC i C’s, que pretenien evitar el debat de la declaració en el ple del Parlament. PP i Ciutadans volien que es reconsiderés l’admissió a tràmit de les propostes de resolució sobre la declaració de sobirania, però la mesa va desestimar les seves peticions.
La vice-presidenta primera de la cambra, Anna Simó, va recordar que les propostes de resolució no tenen valor jurídic i que havia prevalgut ‘el dret de participació política’. ‘El dret de participació política és el valor que cal preservar, per això el debat polític no ha de limitar-se des de la mesa’, va argumentar. Un cop la mesa va reafirmar l’admissió a tràmit de les propostes de resolució, aquestes continuen el seu curs parlamentari.