El parlament britànic: ‘La independència és una decisió que només pot prendre el poble escocès’

  • El comitè d'Afers Escocesos de Westminster avala transferir els poders per fer la consulta i demana un 'gran consens' per organitzar-la

VilaWeb
Laura Pous / ACN
11.01.2013 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè d’Afers Escocesos del parlament britànic ha defensat aquest divendres que la independència d’Escòcia ‘és una decisió que només pot prendre el poble escocès’ i que la resta del Regne Unit ha d’estar preparat per acceptar qualsevol resultat del referèndum del 2014. En un informe publicat aquest divendres, els diputats britànics accepten la transferència dels poders legals de la ‘Section 30’ que permeten que sigui Edimburg i no Londres qui decideixi com es farà la consulta. El text reclama que la pregunta i l’organització del referèndum es facin amb un “gran consens” entre independentistes i unionistes.

El parlament britànic ha publicat aquest divendres l’informe on recomana la cessió dels poders legals a Edimburg perquè sigui el parlament escocès qui prepari la llei per a la celebració d’un referèndum d’independència. De fet, Escòcia ja l’està preparant, arran de l’acord entre el govern britànic i l’escocès firmat el passat mes d’octubre. El text, que carrega durament contra l’administració independentista d’Alex Salmond i l’objectiu de l’estat propi, defensa però el dret dels escocesos de celebrar una consulta “justa i legal” i amb un resultat “acceptat per tothom”.

Acceptar el resultat

“Els escocesos han votat dues vegades un govern independentista, per tant és correcte preguntar-los si donen suport o no a la separació del Regne Unit. Estem d’acord en què al final, aquesta és una decisió que només els escocesos poden prendre i que, sigui quina sigui la seva visió, la resta del Regne Unit ha d’estar preparat per acceptar-la”, assegura l’informe dels diputats britànics.

“Seria un error intentar mantenir Escòcia a la unió si els escocesos votessin per la separació. I si els escocesos confirmen la seva voluntat de continuar sent part del Regne Unit, llavors la qüestió s’ha de donar per tancada almenys durant una generació o més”, afegeix el text.

“Acceptem que l’objectiu predominant és que el resultat del referèndum sigui acceptat per tothom, i permetre que la legislació es faci des del parlament escocès, amb la seva majoria de l’SNP, significa que els partidaris de la separació no podran culpar el procés legislatiu si hi ha un resultat que no els agrada”, assegura l’informe.

Grans consensos

Amb tot, el text reclama un “gran consens” entre tots els partits amb representació al parlament d’Edimburg a l’hora de redactar la pregunta i decidir els detalls del referèndum, com la data exacta o qui podrà votar, entre d’altres qüestions. Els diputats a Londres acusen el govern d’Alex Salmond de voler tirar endavant la seva agenda “separatista” a través de la seva majoria absoluta.

El president del comitè, el laborista Ian Davidson, ha assegurat que “idealment els detalls s’acordaran per consens i cooperació”. “La pitjor opció és que es busqui l’avantatge d’una facció, a través de la majoria que té el control i que tem la derrota”, ha avisat. Però aquestes afirmacions han estat rotundament negades per l’SNP escocès, que tot i les crítiques ha celebrat la publicació de l’informe.

“L’informe pot ser poc entusiasta, però tot i així donem la benvinguda al fet que es reconegui que el parlament escocès és el lloc adient per determinar el referèndum”, ha assegurat a través d’un comunicat la diputada de l’SNP a Edimburg, Linda Fabiani. “Els diputats favorables al ‘sí’ en el debat complirem amb el nostre deure amb el més elevat nivell d’integritat a l’aprovar la llei del referèndum, i amb una comprensió completa i apropiada de la importància dels temes que tractem”, ha destacat. “El referèndum per la independència d’Escòcia complirà amb tots els criteris d’imparcialitat en tots i cada un dels seus aspectes”, ha afegit Fabiani.

La pregunta i les paraules ‘estat’ i ‘independència’

L’informe del parlament britànic critica la pregunta pel referèndum proposada pel govern escocès: “Està d’acord que Escòcia hauria de ser un país independent?”. Els diputats consideren que la proposta és favorable als partidaris del ‘sí’ i inclina els indecisos a votar per la independència. Segons diuen, començar una pregunta amb “està d’acord…?” afavoreix “clarament i deliberadament un resposta de ‘sí'”.

A més, els diputats demanen que la Comissió Electoral investigui què entenen exactament els escocesos per la paraula ‘independència’ i es pregunten si utilitzar la fórmula ‘país independent’ i no ‘estat independent’ és adient. “És ‘país’ la paraula apropiada, en comptes ‘d’estat’, tenint en compte que Escòcia ja és un país?”, es pregunten els britànics.

“Aquests temes són importants: la pregunta ha de ser clara, neutral i comprensible, perquè tindrà influència en la tria dels votants i perquè no hi ha d’haver cap marge perquè després el bàndol que perdi pugui queixar-se que la pregunta estava esbiaixada o pugui disputar la validesa del resultat”, defensen els diputats de Westminster a l’informe.

L’informe publicat aquest divendres pel comitè d’Afers Escocesos del parlament de Westminster expressa una opinió general dels diputats sobre el tema del referèndum i la cessió de la ‘Section 30’, i implica que el govern britànic haurà de respondre en els propers dos mesos. A Westminster, es farà un debat sobre la qüestió, però com a pur tràmit, ja que en qualsevol cas, el primer ministre britànic, David Cameron, ja va acordar la transferència amb el primer ministre escocès, Alex Salmond.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem