10.01.2013 - 17:26
CiU i ERC volen que el parlament declari a Catalunya com a subjecte polític en la declaració de sobirania (Esborrany, pdf) que la cambra aprovarà en el primer ple ordinari de la nova legislatura, el 23 de gener. Segons informa Europa Press, el text concreta que Catalunya ha de ser concebuda com a subjecte amb drets polítics i jurídics, i que convocar una consulta d’autodeterminació implica el ple exercici de la democràcia.
La declaració pactada per CiU i ERC assenyala que, d’acord amb ‘la voluntat expressada democràticament per part del poble de Catalunya’, el Parlament acorda declarar la ‘sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, iniciant el procés per fer efectiu l’exercici del dret a decidir com a plasmació del dret a l’autodeterminació dels pobles’. Afegeix que s’acorda ‘fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins el marc Europeu’.
La constitució del nou estat català, segons aquesta declaració, es faria d’acord amb sis principis: Sobirania, legitimitat democràtica, transparència, diàleg, Europa i legalitat. El primer principi, el de sobirania, es basa en el fet que ‘el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà’.
Segons el principi de diàleg, el text resa que ‘s’apostarà pel diàleg i la negociació amb l’estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional’. Seguint aquest fil, però emparant-se en el principi de legalitat, es descriu que ‘s’utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu l’enfortiment democràtic i l’exercici del dret de decidir’.
L’objectiu de CiU i ERC és aconseguir l’adhesió d’ICV–EUiA i CUP, i confien també a sumar el PSC en aquesta negociació. El text s’ha enviat a tots els grups excepte PP i C’s, partits que ja han declarat que s’oposaran a qualsevol iniciativa en la matèria. Des del PSC, han detallat que encara no han rebut cap text, i el seu primer secretari, Pere Navarro, ha dit que el partit votarà en contra de qualsevol iniciativa que sigui il·legal tot i que recolzarien un text que no vulnerés la constitució espanyola i que inclogués una consulta acordada amb Espanya, tot i la oposició del PSOE.
La base d’aquest text és un document que el president Mas va presentar en la campanya de les eleccions parlamentàries, concretament el 9 de novembre, i que enumera cinc eixos per articular la nova etapa que arrenca a Catalunya en la X legislatura: democràcia, transparència, diàleg, Europa i legalitat.