Per què es diu que és saludable prendre una copa de vi al dia?

VilaWeb
VilaWeb

Mètode

15.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pregunta enviada per Tomàs Ferrer (Castelló). Respon Luis Torres, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València:

L’evidència que el consum de vi, en especial de vi negre, puga protegir contra les malalties cardiovasculars o fins i tot puga tenir un efecte preventiu contra el càncer, va sorgir l’any 1992 de l’anomenada «paradoxa francesa». La població francesa, malgrat posseir una dieta rica en àcids grassos saturats, té una baixa incidència en malalties cardiovasculars i això seria degut al seu tradicional consum de vi.

Des de llavors, nombrosos estudis han intentant explicar els efectes positius del consum moderat de vi (una o dos copes de vi, 10-30 g d’alcohol). Aquests estudis, realitzats fonamentalment en models “in vitro” (cultius cel·lulars), suggereixen que diferents substàncies com els polifenols i en particular el resveratrol presents en el raïm i el vi, en ser antioxidants molt potents, podrien tenir un efecte preventiu front a diverses malalties com les cardiovasculars o el càncer.

No obstant, estudis recents han posat de manifest que moltes d’aquestes substàncies són destruïdes per l’ambient existent en l’aparell digestiu (pH i sobretot per la flora intestinal), i això fa que la seua biodisponibilitat siga molt reduïda.

Llig la resposta sencera a la web de Mètode.

Si vols participar en la secció «Els perquès de Mètode», envia’ns la teua pregunta sobre qüestions científiques amb una fotografia al correu metode@metode.cat. Si resulta seleccionada i publicada, un expert en la matèria la respondrà de forma senzilla i divulgativa, i a més aconseguiràs com a regal una subscripció gratuïta durant un any a la revista Mètode.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem