Noves llengües per a nous temps

  • El xinès, el rus, el japonès i l'àrab s'han convertit en les llengües de moda, ja sigui pels horitzons laborals que obren o per l'interès cultural que desperten

VilaWeb

Anna Pérez i Marina Presas

10.01.2013 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les matriculacions de catalans per aprendre rus han augmentat un 175% en els últims quatre anys i per estudiar xinès, un 148%. Aquestes dades, facilitades per l’EOI Drassanes de Barcelona, demostren que llengües abans considerades exòtiques són cada vegada més demandades pels estudiants d’idiomes. Seguint el rus i el xinès de ben a prop, es troben el japonès i l’àrab.

Els estudiants d’aquestes llengües de moda solen tenir dues coses en comú: dominen l’anglès perfectament i coneixen el francès o l’alemany. A més, acostumen a veure aquest aprenentatge com una oportunitat per als negocis i l’èxit professional. Això es deu a que a les zones on es parlen aquests idiomes s’exigeix o es valora el domini de la llengua local, a més de l’anglès, la lingua franca per excel·lència.

Els estudiants d’àrab, però, no es veuen tan motivats per les oportunitats laborals com per l’interès cultural. Tànit Assaf, professora d’àrab a l’Escola Oficial d’Idiomes, explica que a Catalunya també n’estudien els fills o néts d’immigrants, que el saben parlar però no escriure. Tot i que últimament ha patit un descens de demanda respecte les altres tres llengües, es manté com una de les més estudiades.

L’interès pel xinès, considerada per molts la llengua del futur, respon a l’emergència de la Xina com a nova potència mundial, i les noves matriculacions creixen any rere any. Els estudiants d’aquesta llengua han de compaginar de manera destacada l’estudi lingüístic amb el cultural, ja que els formalismes són molt importants a la societat xinesa.

D’altra banda, el japonès va viure un enorme increment d’estudiants catalans a causa de l’atracció generada per la cultura, els còmics i la gastronomia d’aquest país, a part de les raons comercials. Actualment la demanda s’ha estabilitzat. Segons Sachiyo Takabe, professora a l’escola d’idiomes Kingsbrook de Barcelona, el japonès tindria més alumnes si el xinès no hagués acaparat l’estudi de llengües asiàtiques.

El rus és l’última novetat en el mercat de les llengües i el que augmenta de manera més destacada, ja que a Catalunya suposa una clara oportunitat de negoci en vista dels milers de turistes russos que visiten cada any les zones costaneres. Sense anar més lluny, els agents de viatges catalans preveuen que aquest any el turisme rus s’incrementi un 40% i arribi a 1.050.000 turistes.

Malgrat aquestes quatre noves apostes, l’anglès continua liderant amb molta diferència el rànquing de llengües estrangeres estudiades pels catalans. El segueixen, en aquest ordre, el francès, l’alemany i l’italià.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem