07.01.2013 - 10:08
‘Depenem per totes bandes del govern central. Sens dubte que la situació pot empitjorar i segurament algú té al esquemes al cap perquè empitjori’, ha declarat avui el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. La manera que té la Generalitat per deslligar-se de mans financerament és culminar el procés de transició nacional, ha donat entenent el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha admès també que, malgrat les noves taxes per pal·liar la retallada, els ajustaments enguany seran inevitables i ‘tot el sector públic haurà de reduir l’activitat’.
‘No tenim més remei que fer quadrar els números, i per això caldrà actuar per totes bandes, i sense massa elecció’, ha dit el conseller, que ha afegit: ‘Les opcions ideològiques donara molt poc marge. Al final ens aboquen a una situació en què si s’augmenta un impost serà si té capacitat de recaptació’. En definitiva, Mas-Colell diu que s’intentarà atenuar la retallada de més de 4.000 milions necessària per aquest 2013 per complir l’objectiu de reducció del dèficit. I que s’intentarà amb l’aplicació de les noves taxes pactades amb ERC i que haurien de permetre recaptar uns mil milions d’euros.
‘L’ajustament serà dur’
Tot amb tot, admet que la retallada serà dura i inevitable. ‘Qualsevol euro que no aconseguim per ingressos l’haurem d’aconseguir fent mal per la banda de la despesa’, ha dit. ‘Tindrem un ajustament dur, que és clar que afectarà el sector públic, que haurà de reduir l’activitat. S’haurà de veure com es fa, i això tindrà conseqüències.’
El procés de liquidació de la hisenda catalana
Segons el conseller la Generalitat es troba ara enmig d’un procés que pot portar cap a la supressió de l’autonomia financera. I opina que el govern català és enmig d’un procés en què l’estat espanyol li va liquidant progressivament l’autonomia financera. Mas-Colell: ‘L’esquema, per part de l’estat espanyol, podria ser: ‘Imposo un objectiu de dèficit a les autonomies que ni podran assolir; quan no assoleixin aquest objectiu invocaré que Europa diu que hi ha un problema amb les autonomies; després diré que els proveïdors estan per davant de qualsevol altre; després els diré que poden venir a cobrar directament al ministeri; després decidiré a qui pago i a qui no; després enviaré el missatge que abans de fer cap contracte pregunteu-li al ministeri si cobrareu o no. I al final no quedarà hisenda autonòmica de cap mena. Al final d’aquest procés no hi som, però sí que som en algun punt d’aquest camí.’, ha declarat el conseller.
Aquesta és la relació fiscal de la Generalitat amb l’estat, segons el conseller. I veu que la sortida d’aquesta dinàmica és en el procés de transició nacional de Catalunya. ‘Som en un programa de transició amb el qual volem sortir d’aquesta lògica.’