Catalunya acomiada el doctor Broggi

  • A dos quarts d'onze es fa el funeral al tanatori de les Corts de Barcelona • Més tard, serà enterrat al cementiri del Port de la Selva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

02.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El funeral del doctor Moisès Broggi es fa avui a dos quarts d’onze del matí al tanatori de les Corts. Ahir a la tarda i al vespre, van visitar-ne la capella ardent centenars de ciutadans, entre els quals molts representants dels àmbits mèdic, cultural, social i polític. Avui, acabat el funeral, serà enterrat en la intimitat al cementiri del Port de la Selva (Alt Empordà). Moisès Broggi, mort abans-d’ahir a cent quatre anys, va ser un dels impulsors de la bioètica al país i gran defensor de la independència de Catalunya.

Entre les personalitats que van visitar la capella ardent ahir hi havia el batlle de Barcelona, Xavier Trias, que va remarcar l’exemple de Broggi per als catalans i es va comprometre a dedicar-li un carrer perquè ‘s’ho mereix plenament’.

La família i la societat civil en destaca el caràcter humanista i el compromís de país

Els fills de Moisès Broggi, els néts i la vídua, Angelina Trias, es van reunir ahir a la tarda a la capella ardent, instal·lada al tanatori de les Corts, per on van passar molts amics, familiars i personalitats polítiques, culturals i del món de la medicina, que volien donar el condol a la família. Tres dels fills van voler agrair la gran quantitat de visites i trucades que havien atès aquests dos dies, com també el tracte rebut pel seu pare dels mitjans de comunicació. També van explicar que estaven contents perquè s’havia pogut morir a casa i sense patir. 

El fill gran, Marc Antoni Broggi, també metge, va destacar que durant tota la vida el seu pare s’havia interessat per ‘tot el que era humà’, un fet que no sols va utilitzar com a erudició, sinó com una base per a ser humanitari, i va considerar que aquesta era la gran lliçó que deixava a la societat. 

L’humanisme i la gran figura en l’àmbit de la medicina van ser els trets de Moisès Broggi que més van destacar la majoria de personalitats que van visitar la capella ardent, com ara el doctor Ignasi Barraquer i el polític Miquel Roca. Ernest Maragall, ex-conseller d’Educació, va explicar que totes dues famílies tenien una relació des de feia anys i va destacar que Moisès Broggi havia donat ‘una lliçó de viure i una lliçó de morir’.

En una línia semblant es va pronunciar el director de cinema Pere Portabella, que el va qualificar d’entranyable i va parar atenció a la seva contribució en moments molt difícils, mitjançant innovacions que havien evitat moltes morts. A més, per Portabella Broggi ha tingut una actitud ‘digníssima i discreta’ i se li ha fet justícia.

L’ex-president de la Generalitat José Montilla, que va tenir ‘l’honor’ de lliurar-li la medalla d’or de la Generalitat el 2008, va dir que Broggi havia estat un ‘magnífic metge i científic, bon patriota i una persona compromesa amb el país i amb la seva gent’. Per això va lamentar la gran pèrdua que ha significat la seva mort. 

L’amiga de la família i també presidenta de l’Institut Mèdico-farmacèutic de Catalunya, Anna Maria Carmona, va voler emfasitzar l’esforç de Broggi per aconseguir germanor entre institucions mèdiques del país, com també la catalanitat i la voluntat de ‘potenciar Catalunya i lluitar perquè sigui independent’. Va afegir que sentia que havia perdut el seu ‘pare científic’.

Informació relacionada:

VÍDEO: Moisès Broggi segons ell mateix

La xarxa homenatja Moisès Broggi

El senat de savis independentistes

Moisès Broggi, cent anys amb lucidesa

 

Opinions sobre Broggi:

Salvador Cardús: ‘Broggi donava a l’independentisme una dimensió de solidesa moral i ètica que no sempre té’

Joan Carretero: ‘Broggi ha estat un patriarca de la medicina catalana i un humanista de cap a peus’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem