S’ha mort el doctor Moisès Broggi

  • Tenia 104 anys · Va destacar per la seva trajectòria com a cirurgià, humanista i pel seu compromís amb Catalunya

VilaWeb

Redacció

31.12.2012 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El doctor Moisès Broggi s’ha mort, als 104 anys d’edat. Fou un cirurgià de llarga trajectòria i un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. També va ser un defensor de la independència de Catalunya, i en aquests últims temps havia donat suport als moviments cívics independentistes del país. Cirurgià i president d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, el 2008 fou guardonat amb el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, en reconeixement a la ‘seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social’.

Moisès Broggi va néixer a Barcelona el 18 de maig de 1908, un any abans de la Setmana Tràgica. Es va fer cirurgià al costat dels germans Trias i Pujol i del doctor Josep Trueta, i va contribuir a la consolidació de la medicina moderna a Catalunya, des de la Universitat Autònoma de Barcelona, als anys trenta del segle XX. Va jugar un paper important durant la guerra del 1936-39, com a cap de l’equip quirúrgic de les Brigades Internacionals. Després de la guerra, la dictadura el va impossibilitar d’exercir cap càrrec. Tot i així, va continuar essent un referent de la cirurgia catalana, primer a l’hospital de Vallcarca i després a l’hospital Clínic de Barcelona.

Fou un dels cirurgians més prestigiosos del país, professió que va exercir fins els vuitanta anys. Broggi va ser reconegut pels seus estudis en anatomia quirúrgica i per ser un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. Va innovar en el camp de la medicina i la cirurgia amb l’estudi del tractament de ferides i fractures i amb l’anestèsia amb respiració controlada, que permet fer llargues operacions.

La seva vàlua professional i la seva actitud humanista també van tenir una presència internacionalment: fou fundador de la Societat Internacional de Metges contra la Guerra Nuclear (IPPNW). Broggi i metges d’arreu del món van signar un manifest on afirmaven que la carrera armamentística era una bogeria. Per aquest manifest del 1982, l’entitat va rebre el Premi Nobel de la Pau, l’any 1985.

La seva categoria personal i professional no va tenir la repercussió pública que es mereixia a Catalunya, a causa de la dictadura franquista. Amb la represa democràtica i sobretot en aquests últims anys, la figura del doctor Broggi s’ha donat a conèixer i popularitzat a través del seu compromís polític actiu i d’una sèrie de llibres de memòries i de reflexions: ‘Memòries d’un cirurgià’, ‘Anys de plenitud: memòries d’un cirurgià (segona part)’, ‘Reflexions d’un vell centenari’, i enguany ha aparegut ‘La necessitat de ser útil. Converses sobre el sentit de la vida’, amb Maria Teresa Pous. tots els volums els ha publicat Edicions 62. També ha publicat ‘Sobre el camí de la vida: converses amb el meu nét Carles Brasó’ (Edicions B).

Broggi es va significar pel seu compromís amb Catalunya i per la defensa de la independència del país. El 2009 es va adherir a Reagrupament, i el 2011 va tancar la llista electoral de la coalició Unitat per Barcelona. En les eleccions espanyoles del 2011 va encapçalar la llista de la coalició d’ERC amb Reagrupament i la plataforma d’independents Catalunya Sí per al Senat a Barcelona.

El funeral del doctor Broggi serà dimecres a les 10.30 al tanatori de les Corts.

Informació relacionada:

VÍDEO: Moisès Broggi segons ell mateix

La xarxa homenatja Moisès Broggi

El senat de savis independentistes

Moisès Broggi, cent anys amb lucidesa

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem