26.12.2012 - 17:26
El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha dictat una sentència que obliga la Conselleria d’Educació a implantar una línia en català al’escola concertada Sant Crsitòfor de Picassent (Horta Sud), tal com va demanar el centre l’any 2009. Es tracta de la primera sentència que dóna la raó a les exigències d’ampliació de l’ensenyament en català al País Valencià, i pot marcar un precedent important per a altres demandes futures.
Amb aquesta històrica sentència, el tribunal estima el recurs que van interposar pares i mares d’alumnes de l’escola i anul·la una decisió del 2010 de la Conselleria, que va denegar la implantació del programa d’ensenyament en català a l’escola. Segons que expliquen fonts d’Escola Valenciana a VilaWeb, totes les famílies, sense excepció, van marcar la casella d’ensenyament en català. Però no n’hi havia: les dues línies d’ensenyament eren, i de moment ho continuen essent, en espanyol. Pares, mares i claustre van demanar a la Conselleria que canviés una d’aquestes dues línies i hi establís el català com a llengua vehicular. La resposta de la Conselleria a la petició va ser negativa, basant-se en ‘el context sociolingüístic’ en què es trobava el centre i l’alumnat, i argüint que ‘l’equilibri en l’ús normal i l’ensenyament de les dues llengües oficials’ es veuria ‘perjudicat’ en aquest municipi si s’establia la línia en català.
‘Dóna la raó al consens de la comunitat educativa’
Alguns d’aquests pares van adreçar-se a Escola Valenciana, que els ha assessorat en el procés judicial, que acaba ara amb la raó al seu favor. ‘Estem molt satisfets, perquè la sentència dóna la raó al consens de la comunitat educativa i l’autonomia dels centres; la sentència, que no té volta enrere, avala la decisió que havia pres el consell escolar’, diu a VilaWeb Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.
El TSJPV diu que el Consell no va justificar prou la seva decisió i considera que l’administració no té raó quan diu que l’equilibri entre les dues llengües es veuria perjudicat. ‘L’única justificació, que és molt dèbil, ha consistit a remetre’s a un informe genèric que omet qualsevol consideració sobre aquest context sociolingüístic. I aquesta falta de justificació té un valor rellevant en seu contenciós-administrativa’. Per això considera que els arguments del Consell no són ‘suficients com per arribar a la conclusió’ de negar la línia en català.
‘L’administració ha de ser conseqüent’
Per tot plegat, el tribunal insta la Direcció de Centres Docents a dictar, en el termini màxim d’un mes, una resolució que aprovi l’aplicació del Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV) que va demanar el centre.
‘L’administració ha de ser conseqüent amb aquesta sentència. No cal que ara es judicialitzen totes les peticions, sinó que amb aquesta sentència a la mà, la Conselleria ha de repensar-s’ho i autoritzar aquells centres que demanen de fer canvis en el programa lingüístic. S’ha de respectar la decisió de la comunitat educativa’, diu Vicent Moreno.
Aquesta és la primera sentència que qüestiona el criteri de la Conselleria i permet la creació d’una línia en català en una escola. I pot ser que més endavant en vinguin més de similars, tenint en compte el precedent jurídic que suposa. De moment, ja hi ha en marxa dues demandes de caire similar relatives a dues escoles públiques de Xirivella (Horta Oest), la Rei en Jaume i la Ramón y Cajal.
Informació relacionada:
El català es consolida amb gairebé 10 milions de parlants però manté els desequilibris territorials
Milers de persones a Castelló en defensa de la unitat de la llengua i contra la reforma de Wert
Mariam i Ismael: ‘Era una obligació moral, eixir al congrés a defensar la llengua’