20.12.2012 - 16:49
Artur Mas ha reblat el seu discurs d’investidura amb un altre símil mariner: ‘Sé que hem de salpar, i que el vaixell no és en les millors condicions. Però hi haurà una bona tripulació de gent que no fallarà i tindrem un passatge conscient de les dificultats de la travessia. Assumiré la responsabilitat amb una gran càrrega d’il·lusió i de compromís. Faré tot el que pugui per no fallar.’ Mas ha dit que no es podia fer el sord al clam per un nou estat d’Europa, i ha anunciat que el poble de Catalunya serà sotmès a consulta aquesta legislatura per decidir el futur del país.
El compromís amb la consulta
Mas ha començat el ple d’investidura fent una defensa del mandat per a l’exercici del dret de decidir que ha sortit de les eleccions del 25 de novembre. ‘Aquesta legislatura se sotmetrà a consulta del poble de Catalunya la decisió del futur polític i nacional del país per a garantir-ne el desenvolupament i per a la supervivència de l’estat de benestar’, ha dit Mas. Una consulta que ‘serà duta a terme sota el marc legal que l’empari i amb la voluntat de consens tan ampli com sigui possilble.’
‘Espanya no vol ser canviada’
Ha parlat dels atacs i de les hostilitats envers Catalunya. ‘Hem d’acceptar d’una vegada per totes que Espanya no vol ser canviada; i Espanya hauria d’acceptar que Catalunya no vol ser uniformitzada’, ha dit. Ha recordat que Catalunya ha ajudat a construir l’estat espanyol, que ‘ha estat lleial’. ‘Hem proposat nous estatuts amb la voluntat de créixer en autogovern i alhora que se’ns respectés’. I com a resposta a aquesta lleialtat, han vingut ‘atacs al model educatiu i lingüístic, dèficits d’inversió i models de finançament de difícil comprensió.’
Tenint en compte aquests precedents, i la negativa de Rajoy a acceptar un pacte fiscal, Mas ha justificat la necessitat d’emprendre un nou camí. ‘Una gran part d’aquest país, majoritària, ha arribat a la conclusió que així no podem continuar. Hem de fer un itinerari nou, que necessita una nova mentalitat. Ens hem de guanyar el nostre futur.’ I ha defensat en aquest sentit l’exercici del dret de decidir, que després del 25-N ha esdevingut un mandat al parlament de Catalunya.
I ha afegit: ‘Haurem de fer esforços d’explicar a Europa i al món la voluntat del poble de Catalunya de ser un estat. Catalunya té tots els atributs per ser un país normal al món. Els anuncio que el govern sotmetrà a consulta del poble de Catalunya la decisió del futur polític i nacional del país’.
Oferiment als partits per entrar al govern
Mas ha dit que mantindria fins al final de legislatura l’oferiment d’entrar al govern a tots els partits que siguin favorables a la consulta. “La duresa de la situació i la magnitud sense precedents dels reptes als que hem de fer front aconsellaven que fes aquest oferiment. L’oferiment segueix en peu i seguirà en peu durant tota la legislatura”, ha garantit Mas, que ha remarcat que l’acord entre CiU i ERC “no és limitatiu” i està obert al diàleg i a la col·laboració de tothom. Alhora, ha anunciat la seva intenció d’esgotar aquest segon mandat, la legislatura “més difícil, la més decisiva i la més apassionant” des de la recuperació de la democràcia.
Reunió de partits per les polítiques socials
També ha dit que convocaria una cimera dels partits polítics abans de l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat que serveixi per marcar els “límits infranquejables” de l’estat del benestar que no es podran traspassar en els comptes del 2013. “Caldrà un esforç d’objectivitat per determinar allò que és imprescindible i intocable d’allò que no ho és tant”, ha avisat. Durant el seu debat d’investidura, Mas ha garantit que totes les retallades “sensibles” que s’hagin de fer seran “reversibles”, però ha reclamat a canvi unitat i corresponsabilitat de la resta de partits.
L’última investidura de Mas
Avui i demà Mas viurà la seva segona i darrera investidura. La desena legislatura del Parlament de Catalunya comença amb l’acord de governabilitat entre CiU i ERC rubricat ahir pels presidents de totes dues formacions, Artur Mas i Oriol Junqueras. Mas es va presentar a les eleccions del 25 de novembre anunciant el compromís de retirar-se quan hagués complert l’objectiu de fer una consulta d’autodeterminació. I el pacte amb ERC ha posat data a aquest objectiu dins aquesta legislatura: el 2014.
El ple d’investidura comença amb la presentació del programa de govern per part de Mas, sense límit de temps. Després, la sessió se suspendrà durant una hora aproximadament. Quan es reprengui, s’obrirà el torn dels representants de les formacions parlamentàries, que intervindran per aquest ordre: Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C’s), David Fernàndez (CUP) i Oriol Pujol (CiU).
La previsió acordada per la mesa i la junta de portaveus és que avui a la tarda, a més de Mas, intervinguin Junqueras i Navarro i divendres, a partir de les nou del matí, la resta de grups i es voti la investidura.
Cadascun dels set representants té trenta minuts per a la intervenció, i Mas els pot respondre sense límit de temps. Llavors, els grups tenen dret a una rèplica d’un temps igual a l’emprat pel candidat, i si Mas torna a contestar a un grup, aquest grup tindrà cinc minuts per a la contrarèplica.
Demà, un cop acabat el debat, es farà la votació de la investidura. Es tracta d’una votació pública per crida, és a dir, que un secretari de la mesa va cridant cadascun dels diputats, que han de respondre en veu alta quina és la seva posició: sí, no o abstenció. La crida es fa per ordre alfabètic, començant, però, pel diputat que marca un sorteig previ i acabant pels membres del govern que són diputats i els membres de la mesa.
Pacte per la Llibertat
Artur Mas i Oriol Junqueras van presentar ahir a migdia l’acord assolit entre CiU i ERC per a la governabilitat de Catalunya i per convocar un referèndum sobre la independència el 2014. Va ser al Parlament de Catalunya. Tots dos van remarcar el moment històric que viu el país, però també les dificultats econòmiques que travessa Catalunya. I van fer una crida a tots els altres partits polítics a participar en el procés d’autodeterminació. ‘Convido totes les formacions a sumar-se al procés, o a oposar-s’hi, però no pas negant els drets de Catalunya’, va dir Mas. ‘Només assolirem l’objectiu amb el compromís de l’àmplia majoria dels ciutadans’, va afegir Junqueras.