València instal·larà un enllumenat públic que pot afectar negativament la salut

  • Diversos membres de la Universitat de València demostren que la llum blanca dels leds també afecta els ecosistemes propers

VilaWeb

Redacció

20.12.2012 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de València vol canviar l’enllumenat públic de la ciutat per utilitzar leds de substitució directa i de fàcil muntatge. Diversos científics de la Universitat de València (UV), però, han elaborat un informe que detalla els efectes nocius per a la salut de la llum blanca que genera aquesta mena d’enllumenat. Aquest canvi suposa la despesa d’un milió d’euros, que assumirà en part la diputació de València.

Per una altra banda, el passat 8 d’octubre, el Levante-EMV va fer públic un informe tècnic que presentava dubtes sobre la legalitat d’aquest canvi, proposat per la Diputació. No obstant això, els membres del grup de treball sobre contaminació lumínica de la UV estan més preocupats pels problemes ambientals i de salut que això pot suposar en una ciutat envoltada per tres parcs naturals i amb més de 800.000 ciutadans.

L’administració encara no ha dit si el color de la llum dels leds serà blanca, però els pobles de Sinarcas, Vallada o la Yesa ja han fet el canvi i, efectivament, la llum és blanca, la més nociva. L’investigador del departament d’astronomia i astrofísica de la UV, Enric Marco, i el professor del departament de química analítica de la UV, Ángel Morales, ja ho van comentar al seu bloc de MésVilaweb ‘Pols d’estels.

El problema d’utilitzar llum blanca és que aquesta es descompon en diversos colors, entre els quals s’hi troba el blau. Aquest color es difon més intensament per l’atmosfera i causa contaminació lumínica. Els insectes dels parcs naturals són uns dels afectats. Aquests es senten atrets pels fanals i pateixen estrès, ceguera o la mort. D’altra banda, la llum blanca també afecta als humans amb una menor producció de l’hormona melatonina, mancança que s’ha relacionat al creixement d’alguns tipus de càncer, malalties cardiovasculars, deteriorament cognitiu, trastorns afectius o l’envellliment accelerat.

La llum blanca també influeix negativament sobre les plantes, que no poden desenvolupar-se amb normalitat per la manca de descans fotosintètic. A més, la contaminació lumínica no permet als astrònoms observar el cel amb normalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem