‘L’església que ens prengueren a Roma’, la història d’una nova repressió contra els catalans

  • Gustau Navarro en prepara un documental pagat amb micromecenatge

VilaWeb

Redacció

20.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’antropòleg i historiador Gustau Navarro i Barba ha investigat en arxius romans i espanyols sobre la història de l’església de Santa Maria de Montserrat a Roma, ‘l’església nacional dels catalans i la de tots els naturals dels regnes de la Corona d’Aragó’, que actualment s’anomena ‘Iglesia nacional española de Santiago y Montserrat’. Navarro prepara ara un documental per explicar la història de ‘L’Església que ens prengueren a Roma‘, i per fer-ho possible, ha obert un projecte de micromecenatge.

‘Aquesta és la història d’una lenta i silenciosa maniobra de la monarquia hispana, que portà a la desaparició de la Fraternitat de Montserrat a Roma, a la unió forçada amb l’Església de San Giacomo degli Spagnoli, i a la desaparició de l’Església nacional dels catalans per reconvertir-la en aquella dels espanyols’, explica Navarro.

El 1354 la barcelonina Jacoba Ferrandes va fundar a Roma l’hospital San Niccolò dei Catalani per acollir els pelegrins procedents de la corona d’Aragó. Poc després, la mallorquina Margarida Paulí va crear, al costat, un hospici per a atendre dones, Santa Margarida dei Catalani. El 1506, personatges rellevants de Catalunya, Aragó i València decidiren de crear un patronat amb seu a la capella de Sant Nicolau, situada a la casa de l’hospital. Allà hi va néixer la Fraternitat sota el patrocini de la Mare de Déu de Montserrat i hi van alçar l’església de Santa Maria de Montserrat. 

Aquella església ja no s’anomena així. Ara és l’església de Santiago i Montserrat, ‘on hi ha les despulles dels papes Borja, Calixt III i Alexandre VI, la mateixa església on el 1939 els franquistes residents a la ciutat eterna oficiaren un tedèum per a la ocupació militar de Barcelona. Era el començament d’una nova repressió contra la nació catalana’.  

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem