El perquè del nou impost sobre dipòsits bancaris

  • Recaurà sobre les entitats de crèdit, i no sobre els clients · La Generalitat es vol avançar a l'impost de tipus 0% del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
18.12.2012 - 16:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha aprovat avui un decret llei per establir un impost sobre els dipòsits bancaris, que entrarà en vigor aquesta setmana mateix. El decret l’haurà de validar el parlament abans d’un mes. No hi ha gaires detalls sobre aquesta figura impositiva, encara. El portaveu de l’executiu, Francesc Homs, ha explicat que hi haurà tres tipus diferents, del 0,3%, el 0,4% i el 0,5% per a diferents gradacions. I que recaurà sobre les entitats, i no sobre els clients. Però no ha concretat pas més. Això hauria de permetre a la Generalitat d’ingressar 500 milions d’euros.

L’impost de tipus 0% del govern espanyol

El propòsit d’aquesta mesura és blindar un espai fiscal que el govern espanyol pretén tenir controlat, amb l’aplicació d’un impost de tipus zero sobre les dipòsits bancaris. El PP va presentar al senat una esmena a la llei tributària per crear aquest nou impost estatal, que, amb un gravamen del 0%, no genera cap mena de recaptació. Què pretén el govern espanyol? Segons les explicacions públiques dels responsables del Ministeri d’Hisenda, els dipòsits bancaris tindran en tot l’estat un tracte fiscal homogeni, que serà el que decideixi el govern espanyol. I, de retruc, evita que les comunitats autònomes tinguin capacitat de recaptar diners per aquesta via impositiva. Ja hi havia tres comunitats autònomes que aplicaven un impost sobre dipòsits bancaris: Extremadura, Andalusia i les Canàries, que hauran de rebre una compensació econòmica pels ingressos que deixaran de recaptar.

La Generalitat s’avança

El govern català veu aquest impost estatal com ‘una maniobra lletja, de traca i mocador’. Ara, com que formalment l’estat no ha aprovat encara aquest impost de tipus zero, la Generalitat s’hi avança d’acord amb la sentència del Constitucional per al cas d’Extremadura, que dóna via lliure a les comunitats autònomes per a establir aquest tribut.

Els clients no se’n ressentiran

Homs ha assegurat que els clients no es ressentiran d’aquesta decisió perquè precisament el text del decret inclou una clàusula per evitar-ho. Les entitats financeres seran els subjectes que hauran de fer-se càrrec del nou tribut, tant si tenen la seu central a Catalunya com si no. L’únic requisit és que ‘captin’ en terres catalanes, encara que sigui a través de sucursals.

També ha explicat que aquest impost tindrà efectes retroactius a partir del 30 de novembre. S’ha escollit aquesta data perquè el govern espanyol ha fet servir la de l’1 de desembre, i calia agafar-ne una d’anterior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem