18.12.2012 - 19:07
Artur Mas i Oriol Junqueras es reuneixen avui a la tarda amb el propòsit de deixar enllestit el pacte entre CiU i ERC per a la governabilitat de Catalunya. Durant aquests últims dies s’han acostat posicions en diversos aspectes, però queden serrells importants per tancar. Aquests serrells van impedir que es tanqués el pacte en la reunió de divendres passat. Un d’aquests és la concreció d’una data per al referèndum sobre la independència, tal com voldrien els republicans. Repassem els punts principals d’un acord que pot ser imminent; si es tanqués avui, demà mateix els consells nacionals respectius ja el ratificarien.
La consulta: Tant CiU com ERC estan d’acord que durant el 2013 hi haurà d’haver tot el procés previ a la consulta: negociar amb el govern espanyol, aprovar la llei catalana de consultes per fer una consulta no vinculant però que permeti saber l’opinió del poble català, i demanar empara a Europa.
El desacord de la consulta
ERC posa com a condició per donar el sí definitiu que l’acord digui explícitament que la consulta tindrà lloc el 2014. I el text literal de l’esborrany que CiU proposa a ERC quant a la consulta aposta per tenir el procés a punt per poder-la convocar ‘a partir’ del 2014. En concret, subratlla que CiU i ERC es comprometen a treballar en ‘tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins el 31 de desembre del 2013 per estar en condicions, a partir d’aleshores’, de convocar la consulta. L’esborrany de CiU també té un afegitó més: que la consulta ha de celebrar-se d’acord amb un marc legal que l’empari. Els republicans, amb tot, no accepten aquest text perquè obre la porta a no convocar la consulta l’any 2014.
Els republicans van explicar, després de la reunió de divendres entre Mas i Junqueras, que va acabar sense acord, que no sols no hi havia acord en la data, sinó tampoc sobre el procés per a arribar a la consulta, que tindria lloc durant el 2013. Això inclou la negociació amb el govern espanyol, l’aprovació de la llei de consultes catalana i la recerca de l’empara internacional i europea.
Punts decisius de la part econòmica, que tot apunta que ja és pactada i tancada
Nous impostos: A més de la recuperació de l’impost de successions en el tram de les rendes més altes, que ja es coneixia, es gravaran també les emissions de diòxid de carboni, s’obligarà les grans superfícies a pagar més, i s’introduiran taxes sobre els pisos buits, sobre les begudes refrescants i sobre els envasos de plàstic, segons que informa l’agència ACN. ERC també proposa l’eurovinyeta, una taxa per a vehicles pesats que travessin Catalunya per vies de titularitat catalana.
CiU no ha acceptat la taxa que gravava els caixers automàtics. Els republicans també volen aplicar un impost sobre els dipòsits bancaris. Però com que el govern espanyol ha creat l’impost amb el tipus 0, hi hauria l’alternativa de gravar els bancs que destinessin menys recursos a donar crèdit. L’euro per recepta també una qüestió a tancar encara, perquè CiU es resisteix a anul·lar-lo.
En l’apartat fiscal encara, CiU i ERC també han acordat traslladar al govern espanyol algunes peticions fiscals, al voltant de l’IRPF i de les SICAV.
Un Banc de Catalunya: Un altre compromís de l’acord entre la federació i els republicans passa per aprovar un pla contra el frau fiscal i també per fomentar l’ICF per convertir-lo en un veritable banc públic català, que doni crèdit a les empreses, però especialment a aquelles que exportin. Aquests empresaris podrien rebre un avançament dels diners a l’espera que els seus clients els paguessin pels seus serveis.
Estructures d’estat
El diari El País va publicar una proposta de full de ruta que ha fet ERC a CiU, per preparar la transició nacional cap a l’estat propi mentre es prepara la convocatòria del referèndum. Oriol Junqueras ha estat preguntat avui a Catalunya Ràdio per aquest document, que no ha confirmat ni tampoc ha desmentit; ha insistit que no mentre no estigui tot tancat ‘no hi ha res tancat’.
Aquest document proposa la creació d’estructures d’estat a partir de l’any que ve:
– La creació d’una administració tributària catalana el 2013 per recaptar tots els impostos; amb un desenvolupament de dos anys en què s’hauria de desplegar l’acord ja signat entre les diputacions. Després, abans que acabi l’any vinent, desplegar el consorci tributaria ja previst en l’estatut entre agència catalana i l’espanyola. I més endavant que l’agència catalana assumeixi totes les competències abans del referèndum del 2014. Estudi d’un pla de contingència per exercir les competències tributàries només amb recursos.
– Dissenyar l’administració catalana de la seguretat social amb tresoreria pròpia per garantir el sistema de pensions i l’assegurança de desocupació. I la redacció d’un informe per tècnic sobre les possibilitats legals de segregar el sistema de pensions espanyol i català.
– Creació del Banc de Catalunya, a partir de l’Institut Català de Finances, per garantir l’accés al crèdit a l’economia productiva.
– Assumpció de totes les competències en justícia i creació de la fiscalia general de Catalunya.
– Tenir les plenes competències en la gestió energètica, de l’aigua, en l’aeroport del Prat i els principals ports i ferrocarrils.
Ratificació del pacte: Totes dues formacions treballen amb la previsió de tancar avui l’acord, i així poder ratificar el pacte en els consells nacionals respectius de demà. Serà dilluns quan es constitueixi el Parlament, i tot apunta que el debat d’investidura serà el 20 i 21 de desembre. D’aquesta forma, Mas podria prendre possessió del càrrec el 24 i el Govern podria fer-ho el 27 de desembre.