13.12.2012 - 06:00
El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va tornar a negar ahir al congrés espanyol que la seva proposta de reforma educativa relegui el català i que pretengui cap ‘batalla lingüística i social’. Responent al diputat d’ERC Alfred Bosch, Wert va dir que en l’avantprojecte de llei el català tenia, pel cap baix, el mateix tractament que el castellà, i que no qüestionava la immersió. ‘S’intenta que s’ajusti a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut. Tinc la intenció de convèncer tot Catalunya, que vós no representeu’, va dir. La intervenció d’Alfred Bosch havia estat contundent, i acompanyada de l’exhibició del cartell ‘Keep calm and speak Catalan’ per part del diputat Joan Tardà.
Els portaveus d’ERC, ICV i el PSC a Madrid van preguntar a Wert sobre la polèmica reforma educativa en la sessió de control al govern espanyol. El van acusar de voler fracturar la societat catalana i van advertir que fracassaria. També hi va intervenir el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, des de la tribuna en una interpel·lació urgent.
Tots els diputats catalans van fer intervencions contundents. Joan Coscubiela (ICV) va acusar el govern de ‘talibà’ i Francesc Vallès (PSC) va avisar Wert: ‘El conflicte serà molt dur i llarg i lluitarem fins allà on calgui per impedir aquest disbarat.’ Duran i Lleida va dir que la immersió lingüística s’havia integrat tant en la societat que no es podria canviar, i va avisar el ministre que hi hauria una resistència activa de tothom: de tota la comunitat eductiva, de mestres, pares i mares i fins i tot alumnes, i de tota la societat.
Wert va respondre que els grups polítics catalans havien creat un ‘clima artificial de confrontació’ per motius polítics i que la reforma volia fer complir les sentències perquè català i castellà tinguessin el mateix tractament.
Bosch: ‘No acatarem aquest atemptat’
El primer torn va ser per al portaveu d’ERC, Alfred Bosch, que va advertir a Wert que si volia moure i trencar el poble de Catalunya per raons de llengua no se’n sortiria. ‘Ara perpetreu aquest atemptat contra un país sencer, però davant us hi trobareu professors, alumnes, pares i tothom en defensa d’un model d’èxit.’
Bosch va dir a Wert que havia xocat amb un gegant: ‘Una nació disposada a defensar els seus fills, la seva escola i el seu futur.’ ‘Ja n’hi ha prou, de bajanades amb les llengües’, va exclamar, abans de recordar que els infants catalans sabien ‘el doble de llengües que qualsevol president espanyol’. Va afegir que el PP pretenia imposar un decret per força, però que era la quarta formació política de Catalunya i que el país no acataria aquest ‘atemptat’.
‘Keep calm and speak Catalan’ al congrés
Quan Bosch acabava la intervenció, els seus companys de grup van ensenyar cartells de la campanya activada fa pocs dies en defensa de l’escola catalana, amb el lema ‘Keep calm and speak Catalan’. El president del congrés els va cridar l’atenció i Wert hi va fer referència després, dient que els cartells tenien ‘poc a veure amb el contingut de l’esborrany’. Encara va repetir que el govern espanyol no tenia pas intenció d’atacar el model escolar català.
Coscubiela: ‘Sou uns talibans’
El portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, va acusar Wert de defensar l’adoctrinament i la uniformització, amb aquest avantprojecte de llei. Va recordar que a Catalunya no hi havia cap conflicte lingüístic a les escoles, i va retreure al PP ‘l’obsessió per a fer servir la llengua com a font de conflicte i segregar els alumnes’. Per això Coscubiela va dir que el contingut del projecte de llei era ‘propi d’un govern de talibans’ amb què el govern espanyol pretenia ‘imposar la seva idea d’Espanya uniformada, catòlica i elitista’. Però va advertir que no se’n sortirien, ni que posessin un comissari de la FAES i un guàrdia civil a cada aula.
Vallès: ‘Tindreu davant tot un poble’
El coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, va acusar el ministre Wert d’haver creat un problema on no n’hi havia cap, haver posat en perill la convivència lingüística i haver originat un conflicte institucional que tenia tot l’aspecte d’esdevenir social i civil.
Segons Vallès, Wert ho fa per ignorància o mala fe i, tant si és l’una cosa com si és l’altra, l’haurien d’inhabilitar per exercir el càrrec. Vallès el va advertir que es trobaria ‘no únicament l’oposició d’un govern, sinó tot un poble que entén el seu menyspreu al català com una agressió intolerable’.
Per Vallès, el ministre ha creat un conflicte i, si no rectifica, n’haurà d’assumir les conseqüències perquè la batalla serà dura i llarga: ‘Lluitarem fins allà on calgui per impedir aquest disbarat.’ Finalment, li va demanar que se n’anés abans no fos irreparable el mal que feia.
Duran: ‘La vostra actitud cultiva l’independentisme’
Josep Antoni Duran i Lleida va dir a Wert que cap govern no podria canviar el model educatiu de Catalunya i que hi hauria ‘una resistència activa de la societat civil i política’, perquè el model d’immersió actual era d’èxit i la societat catalana volia mantenir-lo. ‘La identitat catalana té les arrels en els seus sentiments i un d’aquests sentiments és la llengua. El català no és negociable ni per a aquest grup parlamentari ni per a la majoria de grups catalans d’aquesta cambra, ni per a la majoria de ciutadans. La llengua és el nervi principal de la nostra condició de nació’, va afegir.