06.12.2012 - 12:15
Jordi Pujol, ex-president de la Generalitat, ha contraposat l’envestida que suposa la reforma educativa plantejada pel ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, a l’acceptació general que va tenir a l’estat la immersió quan la va impulsar el seu primer govern el 1982.
En una entrevista a Europa Press, com a propulsor de la immersió lingüística a Catalunya, Pujol ha dit que aleshores l’estat no va actuar-hi en contra, ni tampoc els partits ni la societat en general. ‘No vam tenir problemes al parlament, no hi va haver cap crítica política mínimament important. I en el terreny individual, van ser comptades’, i ha recordat que tres famílies van interposar un recurs i un centenar de persones van redactar un manifest en contra de la política lingüística.
Considera que la reforma de Wert és un atac en contra de la identitat, la convivència i la cohesió de Catalunya, i ha alertat que si Catalunya accepta les condicions que vol imposar el govern espanyol estaria condemnada ‘a un retrocés molt important i ràpid’.
Per Pujol, hi ha sectors que han revifat en aquests últims deu anys el sentiment anticatalà perquè no toleren que Catalunya vulgui preservar la seva identitat. ‘Hi ha sectors, com el vinculat a la FAES i amb José María Aznar, que l’han encès amb molta força i amb ganes, i es pensen que estan en condicions d’aconseguir el que no han aconseguit durant tres-cents anys’.
Explica que la immersió lingüística pretenia la integració social dels immigrants, i defensa que ara encara té més sentit que aleshores perquè la immigració actual està més allunyada lingüísticament i culturalment de la dels anys vuitanta.
Informació relacionada:
Wert ja va anunciar el 2010 a la FAES la reforma educativa
La Generalitat respon a Wert amb una prova d’accés a la universitat que inclourà el català