05.12.2012 - 16:34
La secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que els alumnes que vulguin accedir al sistema universitari públic i privat hauran de passar una prova única que incorporarà el coneixement del català. És la decisió de la Generalitat contra l’eliminació de la selectivitat a canvi d’una revàlida al final del batxillerat inclosa en l’avantprojecte de Llei de Millora de la Qualitat Educativa. Aquesta reforma obre la porta a la possibilitat d’accedir a la universitat sense haver-se examinat mai de llengua catalana.
La prova que la Generalitat presentarà els pròxims dies també es farà per evitar disfuncions i ordenar el sistema d’accés a la universitat. La Generalitat és qui té la competència per fixar l’accés al sistema universitari, segons l’estatut.
Antoni Castellà no assisteix a la conferència de política universitària amb el govern espanyol
Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Investigació, no ha assistit a la conferència general de política universitària que es feia aquest matí al Ministeri d’Educació espanyol, tal com ja havia anunciat ahir el govern en un comunicat.
Castellà ha plantat José Ignacio Wert, doncs, l’endemà d’haver-ho fet la consellera d’Educació, Irene Rigau, que ahir va marxar de la reunió de la conferència sectorial d’educació perquè va considerar inadmissible el tractament del català en l’avantprojecte de Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).
Amb la plantada d’avui, el govern català vol denunciar que l’avantprojecte de Wert és ‘una agressió directa contra la llengua catalana i l’estatut i deixa en ruïna el model català d’accés al nostre sistema universitari’. Castellà va dir ahir que el text expulsava el català de la troncalitat en el sistema educatiu a les etapes obligatòries i atorgava a l’estat la competència de determinar els criteris bàsics que hauran de fixar les universitats per accedir-hi.
El secretari d’Universitats lamenta que Wert, en lloc de rectificar els articles de la llei que vulneren competències de la Generalitat, l’ha empitjorada, ‘perquè el nou avantprojecte és marcadament reglamentista i margina la Generalitat’.
També recorda que la llei elimina la selectivitat i la substitueix per una revàlida al final del batxillerat, i alerta dels perills que l’estat s’atribueixi, com estableix l’avantprojecte presentat, la competència de ‘marcar els criteris, establir les característiques i fixar els continguts’ d’aquesta prova.
Informació relacionada:
Rigau: ‘A Wert, el molesta l’èxit del model d’immersió’
[OPINIÓ] Salvador Cardús: ‘No en tenen prou d’humiliar-nos; volen dividir-nos per raó de llengua’