05.12.2012 - 09:46
La consellera d’Ensenyament catalana, Irene Rigau, ha dit avui que la reforma educativa del ministre José Ignacio Wert demostra que al govern espanyol el molesta l’èxit del model d’immersió lingüística, i per això denuncia que darrere la proposta, que relega el català a un paper residual i tomba la immersió, hi ha una ‘intencionalitat política molt important’. Per Rigau, Wert vol frenar el procés cap a la independència, i ha decidit de començar per l’escola perquè es pensa que és ‘una fàbrica d’independentistes’, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.
Rigau creu que Wert ha atacat la llengua en l’avantprojecte de la LOMCE per ”prepotència ministerial’, perquè ”se sent investit d’una autoritat per sobre l’estatut i la tradició pedagògica’. La consellera ha reiterat la voluntat del govern català de no aplicar el text i confia que el Consell d’Estat obligarà a fer-ne canvis.
El xoc entre el govern català i l’espanyol es va palesar ahir a Madrid, en la reunió sectorial d’Ensenyament, quan la consellera Irene Rigau es va alçar de la taula abans no s’acabés la conferència d’Educació. Va explicar que Wert havia presentat un nou text amb algun canvi, com ara que el català sí que tingués valor en les avaluacions finals d’ESO i Batxillerat, però suprimint el caràcter troncal de la llengua catalana.
Rigau va donar un ultimàtum a Wert i li va anunciar que la Generalitat presentaria una nota amb els arguments jurídics contraris a la llei. ‘O es retira l’avantprojecte o no cal que en parlem més’, va dir. Va abandonar la reunió quan ja feia una hora i 45 minuts que havia començat, tan bon punt va poder constatar que la nova proposta de Wert mantenia els eixos que ensorren el model de la immersió.
El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va negar que la reforma que impulsa sigui cap atac a la immersió lingüística i envaeixi les competències de la Generalitat. Tanmateix, sí que va admetre que articula mecanismes per fer complir les sentències que estableixen que el castellà pugui ser llengua vehicular a Catalunya. Wert va acusar Rigau d’haver utilitzat la qüestió com a ‘arma política’ i li va retreure que hagués abandonat la reunió sense haver escoltat la resta de consellers.
El ministre va comparèixer en una conferència de premsa després de la reunió per dir que és ‘radicalment fals’ que el seu ministeri actuï contra la immersió. ‘Nosaltres no envaïm la competència educativa de Catalunya’, va dir, i ‘si una comunitat creu que s’han envaït les seves competències no ha d’abandonar la conferència sectorial, sinó acudir al Tribunal Constitucional’ espanyol.
[OPINIÓ] Salvador Cardús: ‘No en tenen prou d’humiliar-nos; volen dividir-nos per raó de llengua’
Més informació:
Vicent Moreno: ‘El pla de Wert liquida la immersió’
El sector educatiu reacciona amb indignació a l’atac de Wert
Com ataca Wert la immersió lingüística?
El Wall Street Journal presenta Bono, Wert i Blanco com a exemples de mediocritat