Escola Valenciana insta a recuperar l’esperit de consens de les Normes de Castelló enfront la llei Wert

  • Vicent Moreno diu que la proposta 'fa retrocedir fins a èpoques pre-democràtiques'

VilaWeb

Redacció

04.12.2012 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ha demanat al ministre d’Educació espanyol José Ignacio Wert que retiri l’avantprojecte de la llei de millora de la qualitat de l’ensenyament, ‘que fa retrocedir fins a èpoques pre-democràtiques la competència lingüística de l’alumnat en les llengües cooficials’. Diu que és ‘un atac al bilingüisme del sistema educatiu valencià i al desenvolupament d’un pluriligüisme que puga assegurar la competència lingüística en la nostra llengua’.

Escola Valenciana acusa el govern espanyol de malbaratar recursos públics per imposar un sistema lingüístic ideològic, i per això fa una crida a participar en la manifestació del 15 de desembre a Castelló de la Plana en favor dels drets lingüístics i socials. ‘La commemoració dels vuitanta anys de les Normes de Castelló es reforçarà amb la defensa d’un sistema educatiu valencià que, si s’aplica l’avantprojecte Wert, corre el risc de recular a èpoques pre-democràtiques. La societat valenciana diu sí al valencià.’

Moreno també recorda que mentre l’avantprojecte de llei pretén garantir l’ensenyament monolingüe en castellà a les famílies que ho demanin, hi ha 100.000 alumnes que volen estudiar en català i no ho poden fer. ‘No satisfà els 93.700 alumnes que optarien a l’ensenyament en valencià si n’hi hagués oferta suficient. Un 60% de centres d’infantil i de primària no ofereixen cap programa bilingüe en valencià a hores d’ara i en secundària puja a un 66%.’

‘L’avantprojecte prohibeix la immersió lingüística en valencià i obliga a augmentar la docència en castellà d’àrees no lingüístiques. Les assignatures passen a dividir-se en troncals, específiques i d’especialitat. La nostra llengua queda relegada a assignatura d’especialitat, a un nivell d’obligatorietat menor que algunes altres com religió. El text permet d’interpretar que es pot eliminar l’examen de valencià a tots els nivells educatius obligatoris. Per tant, l’assignatura de valencià pot ser obligatòria, però no caldrà avaluar-la’, recorda.

Més informació:

El govern català es nega a aplicar el pla de Wert contra la immersió

Somescola: ‘Aquesta llei ens retorna a un passat pre-democràtic’

Com ataca Wert la immersió lingüística?

[VÍDEO] La voluntat espanyolitzadora de Wert: de les paraules als fets

Compromís qualifica de ‘contrareforma ideològica’ la proposta de Wert

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem