01.12.2012 - 14:50
El president del Consell Nacional d’Unió Democràctica de Catalunya, Ramon Espadaler, ha interpretat els resultats electorals del 25-N com un mandat dels ciutadans perquè els partits dialoguin. Per això, ha comentat, Unió aposta per fer-ho amb totes les forces amb representació “Amb ERC, per descomptat”, ha dit, “i amb el PSC”. Però Espadaler ha afegit al grup al PP amb el qual s’han de “refer els ponts”, encara que no es contempli la possibilitat de formar Govern amb el seu suport. Respecte als possibles pactes, el secretari general d’Unió, Josep Maria Pelegrí, s’ha mostrat partidari de que siguin per quatre anys i no per menys perquè, segons ha dit, el mandat dels votants és per aquest període.
Unió ha celebrat aquest dissabte un Consell Nacional extraordinari en el qual ha analitzat els resultats dels comicis del passat diumenge i els possibles pactes de CiU amb altres forces polítiques per garantir la formació d’un Govern estable. En la roda de premsa posterior, les paraules més repetides han estat ‘diàleg’ i ‘responsabilitat’. Tant el president del Consell Nacional com el secretari general del partit han posat de relleu el mandat que ha donat la ciutadania als partits per tal que parlin entre ells i intentin arribar a acords.
Un Parlament més “fragmentat” fa necessari, segons Ramon Espadaler, que CiU parli amb totes les forces parlamentàries. Espadaler s’ha referit a ERC i ha dit que amb ells parlaran “per descomptat” i també al PSC. Però fins i tot ha apostat pel diàleg i per “refer ponts” amb el PP. Tot i això, ha aclarit que en cap moment s’ha contemplat la hipòtesi de que els populars entrin al Govern. En la mateixa línia, Josep Maria Pelegrí ha apostat pel “diàleg amb tots perquè Catalunya és una societat plural”. També amb el PP, a pesar de que els populars “han fet molt mal a Catalunya en aquestes eleccions i des que governen l’estat espanyol”. Pelegrí ha dit que no sap si per part del PP hi haurà predisposició, però que CiU en té.
Els possibles pactes
El secretari general d’Unió no s’ha volgut decantar per cap de les opcions que hi ha sobre la taula per formar Govern. En aquest sentit, ha assegurat que volia “trencar el tòpic” que diu que Unió prefereix arribar a acords amb el PSC que amb ERC. Segons Pelegrí, se senten cridats a formar un executiu estable que pugui governar Catalunya durant els propers quatre anys, però són conscients de que no ho poden fer sols. Per tant, cal arribar a acords i són partidaris d’intentar-ho especialment amb les forces que han tingut un millor resultat electoral. Pelegrí ha apostat per obrir el diàleg amb totes elles i, a partir de les primeres converses, decantar-se per aquella que estigui més predisposada.
La mateixa “responsabilitat” que, segons ell, assumeix CiU per formar Gover, l’han d’assumir també la resta de forces polítiques. El secretari general d’Unió ha demanat a tots els partits que assumeixin la seva responsabilitat després de les passades eleccions. Ho han de fer, ha dit, “com a mandat del poble, i no tant com a voluntat d’un partit de voler entrar al Govern o no”.
Pelegrí ha afirmat irònicament que alguns partits creuen que són més responsables quedant-se fora del nou executiu, en al·lusió al què han dit els dirigents d’ERC en els darrers dies. I també ha valorat unes declaracions del president dels republicans, Oriol Junqueras, al diari ‘El País’ en les què afirma que “probablement” el pacte amb CiU és només per dos anys i no per quatre. Pelegrí ha declarat que el mandat dels ciutadans és per quatre anys i no només per dos i ha afegit que un Govern necessita més temps per portar a terme el seu full de ruta. El dirigent d’Unió ha deixat clar que això no vol dir que el seu partit no sigui favorable a celebrar la consulta el 2014. Segons Pelegrí, Unió aposta pel referèndum en els quatre propers anys i creu que s’ha de celebrar quan hi hagi el convenciment de que es pot guanyar.
Crítiques a la campanya
El Consell Nacional també ha servit per analitzar la campanya que va precedir a les eleccions i els possibles efectes sobre el resultat dels comicis. Tant Espadaler com Pelegrí han coincidit en admetre que la ciutadania ha posat de manifest la seva especial preocupació per qüestions relacionades amb la crisi econòmica i amb la garantia de l’estat del benestar. Tots dos han recordat que el programa de CiU destacava la recuperació econòmica i l’estat del benestar com a prioritaris, però han reconegut que durant la campanya s’ha fet especial incidència en l’àmbit nacional i en el dret a decidir.
El principal retret que se li pot fer a la campanya de CiU és, segons ells, no haver estat capaç de captar aquesta tendència en la ciutadania, així com el fet de no haver detectat la pluralitat de la societat catalana, que, segons ells, ha quedat demostrada en els comicis del 25-N. Pelegrí, però, ha negat que aquestes mancances estiguin vinculades amb el fet d’haver optat per una campanya “presidencialista”.