Junqueras es planteja un pacte amb CiU de dos anys

  • Aclareix que el setembre del 2013 és la data a partir de la qual hi haurà totes les condicions legals per fer el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.12.2012 - 14:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que el possible pacte de governabilitat amb CiU ‘probablement’ serà de dos anys com a màxim. ‘No he parlat de pacte de legislatura. D’entrada, ajudarem a aprovar els pressupostos de la Generalitat perquè continuar dins de l’estat és una ruïna’, ha declarat en una entrevista al diari El País. També ha dit que no necessàriament s’hauria de fer el referèndum el setembre del 2013, sinó que a partir d’aquesta data ja hi hauria ‘totes les condicions legals’ per fer-lo.

Junqueras també ha posat en dubte la xifra de 4.000 milions en retallades dels nous pressupostos. “Veurem si és veritat i quants ingressos afegits podem trobar per no retallar tant”, ha reblat.

Segons el president d’ERC, el sí a la independència pot guanyar en aquesta futura consulta “perquè cada decisió que pren el govern espanyol fa més probable la victòria”. A banda, Junqueras ha assenyalat que continuaran essent exigents amb CiU pel cas Palau de la Música. “Seguirem essent exigents. Però no descartem que en un context com l’actual hi hagi una ofensiva com la que hem vist els últims dies als mitjans de comunicació. L’estat espanyol continuarà jugant brut”, ha constatat el president d’ERC a l’entrevista al rotatiu espanyol. Finalment, Junqueras ha insistit que el “més lògic” és que CiU trenqui els seus pactes amb el PPC. “Si no ho fa, serà difícil trobar algun punt d’acord”.

Comença la negociació

Les delegacions negociadores de Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es posen a treballar formalment aquest cap de setmana per mirar de pactar un acord que doni al nou govern l’estabilitat i la fortalesa necessàries per emprendre els dos grans objectius de la legislatura: el referèndum i la sortida de la crisi. Ahir, el president en funcions Artur Mas va comparèixer per valorar els resultats electorals del 25 de novembre, que demostren, va dir, l’aposta ‘clara, rotunda i transversal a favor del dret de decidir’, i que ‘els governs se’n poden sortir aplicant polítiques d’austeritat’.

Per Mas, el dret de decidir ha sortit reforçat de les eleccions perquè ‘tots els diputats de CiU són ara clarament favorables del dret de decidir; no necesàrament de l’estat propi –d’això en parlarem més endavant–, però sí el dret de decidir.’

El mandat rebut és que el procés l’ha d’encapçalar CiU ‘amb suports permanents’. I per fer-ho, Mas espera ‘arribar a acords amb ERC i també amb el PSC’. De fet, després de la reunió amb Oriol Junqueras, Mas va dir ahir que la receptivitat que va trobar-hi li permet dir ara ‘que això pot sortir bé’.

‘Programa conjunt i confiança mútua’

Va recordar que ERC comparteix els dos objectius que hi ha actulament a l’agenda catalana: d’una banda, la superació de la crisi i la consolidació de l’estat de benestar, i d’una altra, el dret de decidir i l’exercici del dret a l’autodeterminació. Sobre el PSC, diu que caldrà veure ‘fins a quin punt pot compartir aquests dos objectius’.

La fórmula idea seria un govern de coalició, va declarar Artur Mas, si bé va admetre que aquesta fórmula no sembla que sigui possible: ‘Aleshores, caldrà treballar en una fórmula de màxima estabilitat’. Això es tradueix en un ‘programa conjunt, que vol dir que tothom que hi sigui, hi faci aportacions i algunes renúncies, i que hi hagi també confiança mútua’.

En relació a possibles pactes amb ERC i el PSC, Mas va dir que, si hagués de prendre decisions en funció d’experiències d’anys anterior, no en prendria cap: ‘Si l’experiència serveix com a expericiènecia i no com a tenalla, serveix per anar cap endavant. I el marge de maniobra és el que és, i és possible, però no n’hi ha més’.

Ara s’obren unes negociacions que es preveuen que durin setmanes, més que no dies, per pensar i establir l’estructura del nou govern.

‘Junqueras no va parlar de cap data per al referèndum’

Sobre la proposta d’ERC de fer el referèndum el setembre del 2013, Mas va explicar que en la reunió Junqueras no va fer referència a aquesta data. ‘Una altra cosa és que en una declaració es pugui dir, no sé si ho posaran damunt la taula. Però no es va parlar ni d’un any concret ni d’un mes concret. Sí que el compromís és de fer-lo en la pròxima legislatura. Ja anem més de pressa del que va dir el parlament fa tres mesos. I una cosa és anar de pressa i una altra cosa és anar de qualsevol manera’.

‘L’espanyolisme més dur és minoritari’

També va fer referència als resultats electorals de PP i C’s: ‘Els resultats de l’espanyolisme més dur són minoritaris. La suma del PP i C’s representa el que representa quan vota la immensa majoria de catalans, amb un 70%. Són 28 diputats. Suposo que ho sabran llegir’.

 

Informació relacionada:

Les respostes de Mas a set preguntes clau sobre el futur govern

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any