30.11.2012 - 06:00
La negociació entre CiU i ERC per a pactar un acord de legislatura no començarà fins demà. I si ens guiem per les declaracions dels dirigents republicans, no consistirà pas en una coalició de govern, sinó en un pacte de suport parlamentari. Però els contactes entre ambdues parts no cessen aquests dies i CiU no es cansa d’insistir en la necessitat que ERC es corresponsabilitzi del govern, si s’ha d’aconseguir el principal envit de la legislatura: el referèndum. Però els republicans al·leguen que no és necessari entrar al govern i proposen a CiU de fer la consulta sobre la independència el setembre de l’any que ve.
Avui el president en funcions Artur Mas exposarà públicament com veu la situació post-electoral i els objectius que es proposa en aquest període de transició fins a formar govern. Però ahir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ja va començar a marcar el calendari del referèndum d’independència, que s’hauria de fer el setembre del 2013. Segons ella, amb deu mesos n’hi ha prou per a demanar l’autorització de l’estat espanyol i aprovar una llei de consultes al parlament, paralitzada per l’avançament electoral: ‘El nostre full de ruta fixa que el setembre del 2013 tindrem les mans lliures per a acollir-nos a l’ordenament internacional i convocar el referèndum.’
Govern fort amb ERC a l’oposició
El govern fort que reivindica CiU es pot assegurar amb ERC a l’oposició. Aquesta és l’actitud que els republicans sostindran en les negociacions. Marta Rovira va repetir ahir que el partit estava convençut que la millor opció era de mantenir-se a l’oposició i de defensar conjuntament amb el govern els aspectes clau de la legislatura. ‘Aquesta és l’oferta que fa ERC, que el president i el cap de l’oposició puguin treballar junts per convocar un referèndum i per garantir l’estabilitat del dia a dia. […] És la millor manera de garantir un govern fort que pugui convocar un referèndum amb estabilitat parlamentària.’ I és que, segons ERC, més val que ERC dirigeixi l’oposició, que no pas que la dirigeixin el PSC i el PP, els partits que van al darrere de l’Esquerra en l’ordre parlamentari, contraris, tots dos, a una consulta sobre la independència de Catalunya.
Després de la reunió de dimecres entre el president republicà, Oriol Junqueras, i el president en funcions, Artur Mas, la secretària general republicana va fer saber que aquests dies començarien a entrar en els detalls de la negociació. Com va deixar clar Junqueras, amb el compromís d’aprovar la investidura de Mas, els pressupostos, la convocatòria del referèndum i l’acció exterior del país.
Junqueras i Herrera exposen en una reunió el panorama post-electoral i els possibles pactes
Les reunions post-electorals van tenir ahir un nou capítol: el president d’ERC, Oriol Junqueras, es va reunir a la seu republicana amb el secretari general d’ICV, Joan Herrera. En aquesta primera presa de contacte van intercanviar-se durant una hora la visió que cada un té de la situació post-electoral. Coincidències: el dret de decidir en forma de referèndum, redistribució de la pressió fiscal per a fer recaure les càrregues de la crisi econòmica en els qui més tenen i no en les classes mitjanes i treballadores. Principal punt de divergència: les converses de Junqueras amb Artur Mas per a assegurar la governabilitat de CiU.