28.11.2012 - 11:05
El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, no se sent pas responsable de la davallada de CiU en les eleccions del 25 de novembre, tal com va dir ahir el batlle de Vic i membre d’Unió, Josep M. Vila d’Abadal. ‘Quin pal a la roda he posat jo? Sempre he estat al costat de Mas’. En canvi, sobre els motius opina: ‘Potser no hem acabat d’encertar en el nostre discurs, haurem estat equivocats. Ens hem pensat que hi havia una resposta que no hi ha estat, i hi ha hagut nou vot que ha anat a opcions antisistema’.
Sobre el futur govern, opina que l’ideal seria formar un govern de coalició amb ERC i PSC alhora, però ja ha augurat que ni socialistes ni republicans voldran compartir aquesta responsabilitat. “No és cert que UDC prefereixi un o altre, potser l’ideal seria que fossin tots dos”, ha dit a Catalunya Ràdio.
Duran ha assegurat que tant ell com Artur Mas creuen que cal parlar tant amb ERC com amb el PSC, començant pels republicans perquè tenen més escons, però sense que aquesta conversa faci incompatible l’altra. Ara bé, ha opinat que “molt possiblement ni un ni l’altre vulguin compartir responsabilitats de govern i vulguin estar a les verdes i a les madures”.
Una entesa CiU-ERC centra l’atenció
El dibuix de l’hemicicle resultant de les eleccions parlamentàries de diumenge ha obert una combinació per formar govern que s’imposa per damunt de les altres. Amb l’objectiu polític posat en la celebració d’una consulta sobre la independència de Catalunya, l’entesa entre CiU i ERC ha atret tota l’atenció i centra en aquest moment els moviments post-electorals. Tot amb tot, sembla que l’acord no és fàcil per dues raons: la renuència d’ERC a entrar al govern i a assumir-ne les conseqüències i la resistència de CiU a cedir en qüestions de política econòmica i social.
Oriol Junqueras va manifestar ahir que estava disposat a garantir l’estabilitat del pròxim govern, però des de l’oposició. ‘No descartem la imatge del president i del cap de l’oposició posant-se d’acord en grans qüestions de país, però no cal entrar al govern’, va dir en una entrevista de TV3. I que ERC no defugiria la responsabilitat que li demana CiU, en canvi de ‘gestos adequats en política social’,
‘Insistim en la necessitat d’un canvi de política pressupostària. Cal una fiscalitat més justa i rebaixar la pressió sobre les nostres famílies i consumidors. I calen mesures com la d’eliminar l’euro per recepta; rebaixar l’IRPF del tram català, i que la pressió s’apliqui a uns altres àmbits, com ara als sectors amb més recursos i beneficiats per la crisi –per exemple, els bancs’, deia ahir Junqueras.
En aquestes, Josep Antoni Duran i Lleida va advertir que el govern resultant de les eleccions necessitava un ‘suport estable’ i que sense el ‘dia a dia’ no es podia parlar de qüestions com la convocatòria d’una consulta que –ho va remarcar– ha de ser legal. ‘Si no tenim un suport estable que permeti realment un govern fort com havíem reivindicat i les urnes no han volgut donar a CiU, és evident que el que necessitem sobretot és el dia a dia, i a partir del dia a dia vénen les altres coses, però sense el dia a dia no hi ha res de la resta.’ El cap d’UDC creu que no serà gens fàcil un acord estable amb ERC perquè fa l’efecte, creu, que els republicans no el volen.
ERC compta donar suport a Mas a la primera tanda de la investidura
Sigui com sigui, la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat no toparà amb gaires dificultats. Junqueras ja ha manifestat públicament que els republicans no l’entrebancarien i que ni tan sols presentarien un candidat alternatiu. De fet, fonts del partit han assegurat que comptaven votar afirmativament a la primera tanda de la investidura i agilitar el procés, en senyal de compromís amb la governabilitat del país. Els republicans esperen, en canvi, gestos de la federació nacionalista, tant en la concreció de la data de la consulta independentista, com en un tomb de la política econòmica i social i en el trencament dels pactes que CiU encara manté amb el PP.
Informació relacionada: