26.11.2012 - 14:46
El jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona ha admès a tràmit la querella del president de la Generalitat, Artur Mas, contra ‘El Mundo’ i ha encausat, per un delicte d’injúries i calúmnies, els dos autors de les informacions, Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta. Aquests periodistes van informar que Mas tenia comptes a Suïssa, on sembla que desviava comissions cobrades a través del Palau. Ara tots dos han estat citats en qualitat d’encausats, segons la interlocutòria que l’ACN ha pogut veure. La jutgessa ha demanat al Ministeri de l’Interior que informi en un termini màxim de deu dies sobre el document redactat per la UDEF-BLA relatiu a Artur Mas.
La jutgessa Elisabet Castelló Fontova, magistrada del Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona, considera en la seva interlocutòria d’aquest mateix dilluns que en els articles periodístics del diari ‘El Mundo’ hi ha expressions i frases que “en principi podrien configurar un delicte de calúmnia i/o injúries” segons els articles 205 i 208 del Codi Penal, ja que contenen “afirmacions que lesionen la dignitat i danyen la fama d’una altra persona” a través d’un mitjà de comunicació. “Està clar que la querella s’ajusta a les exigències legals per a la seva admissió”, conclou la magistrada.
Per això, a banda d’admetre a tràmit la querella, imputa els dos periodistes autors de les informacions, Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, que hauran de comparèixer com el proper dia 19 de desembre del 2012.
A més, la jutgessa reclama en el seu auto al Ministeri de l’Interior que informi el més ràpid possible i en un termini màxim de deu dies sobre l’existència d’un suposat document redactat per la UDEF-BLA relatiu a Artur Mas. En cas d’existir, exigeix que s’enviï al jutjat el document original.
La causa es queda a Barcelona
Finalment, la magistrada defensa que la causa es quedi a Barcelona i no es derivi a Madrid, tal i com havia sol·licitat el Ministeri Fiscal, que opina que, en cas de delictes contra l’honor a través de mitjans de premsa escrita, cal tenir en compte on es publica o edita el diari. La jutgessa, però, recorda la Sala Penal del Tribunal Suprem aposta per aquests casos pel principi d’ubiqüitat, segons el qual el jutge que primer hagi iniciat les seves actuacions processals serà en principi competent per a la instrucció de la causa, ja que no només és rellevant el lloc de la publicació de la frase o expressió injuriosa, sinó el lloc en què aquesta es percep per part del tercer.
Per tot això, decideix quedar-se la causa atenent que les expressions i frases lesives han estat difoses des d’un mitjà de difusió nacional que té una edició a Catalunya, que la seu de l’editora està a Barcelona, que aquesta és la ciutat on viu i treballa el president de la Generalitat, i que és aquí on s’han iniciat les actuacions processals.