Denúncia als jutjats per les dificultats que tenen els catalans per votar des de l’estranger

  • Uns 150.000 catalans no ho han pogut fer

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

24.11.2012 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma ‘Catalunya Diu Prou‘ ha presentat una denúncia al jutjat contra les dificultats que els catalans residents a l’estranger s’han trobat per poder votar. Dijous es va saber que només uns 16.000 catalans residents a l’estranger havien superat els tràmist burocràtics per a poder votar, però molts d’ells encara no havien rebut les paperetes per a poder-ho fer. I ahir la plataforma va entrar la denúncia al jutjat de guàrdia. Per la plataforma, aquesta denúnica ‘també té un vessant preventiu, pensant ja en un proper referèndum, que encara no sabem com ni quan es realitzarà, perquè podria acabar tenint dificultats similars per als catalans residents a l’exterior’. Segons ells, els països on s’han detectat més problemes per exercir el dret a vot són els Estats Units, Canadà, Austràlia, Mèxic, la Xina, Bolívia i Xile.

La plataforma posa de manifest que ‘segons totes les enquestes, el vot d’aquests catalans de l’exterior és majoritàriament sobiranista’ i es calcula que uns 150.346 electors catalans no podran votar.

‘Ens hem trobat molta gent desesperada perquè no pot votar. Que estava molt il·lusioanda i que s’ha acabat trobant amb totes aquestes impossibilitats’, diu a VilaWeb Xavier Tudela, secretari general de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

La nova llei electoral espanyola, origen dels obstacles

En aquestes eleccions s’aplica per primer cop la reforma del 2010 de la llei electoral espanyola, que preveu que, a diferència de com es feia abans, els inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) que vulguin votar ho hagin de demanar (fins el 2010 rebien a casa la papereta, i només calia que l’enviessin a la junta electoral corresponent). Ja fos per desconeixement, per tot els obstacles que es van trobar en els consolats o perquè finalment les sol·licituds de vot no van arribar a temps, només 16.000 van poder superar aquell primer escull.

Però d’aquests 16.000, n’hi ha molts que encara no han rebut les paperetes. Xavier Tudela diu que la majoria són al continent americà, i que a Europa les paperetes han arribat correctament. També insisteix que aquests retards no depenen dels consolats sinó de correus. Justament per aquests problemes, la junta electoral espanyola ha prorrogat el termini per poder votar per correu fins dissabte als Estats Units.

Les traves, però, no acaben pas aquí. Els catalans a l’estranger que van rebre correctament i a temps les butlletes electorals només tenien fins divendres per votar -o fins dissabte en el cas dels Estats Units. Calia fer-ho, a més, presencialment a un consolat o enviant la butlleta al consolat corresponent, però no pas a la junta electoral com es feia abans. Això vol dir que la butlleta ha d’arribar al consolat abans que dilluns el funcionari de torn reculli els sobres i els enviï a les demarcacions catalanes corresponents, on s’afegiran a l’escrutini definitiu la setmana vinent.

‘Des que es va aprovar la llei que avisem del col·lapse que suposaria per a poder votar. Ho hem viscut ara perquè aquestes són les primeres eleccions al Parlament que s’aplica aquesta nova llei’, diu Xavier Tudela. I és que amb la reforma de la LOREG, ‘poder votar a l’exterior necessita d’una complexa complicitat entre ambaixades i consolats, juntes electorals provincials, correus de cada país de residència i juntes electorals’, diu la FIEC en un comunicat, que qualifica el sistema ‘pervers amb massa incerteses i punts negres que mai ha funcionat ni funcionarà’.

Informació relacionada:
Els catalans residents als Estats Units tenen temps fins dissabte per votar

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem