18.11.2012 - 21:27
Artur Mas ha evitat el cos a cos amb els altres candidats en el debat electoral de TV3; ha mantingut el discurs sobre el full de ruta per a fer una consulta aquests quatre anys vinents, amb la idea d’un estat propi, i ha convidat el PP i el PSOE a pactar una alternativa d’encaix Catalunya-Espanya que també se sotmeti a votació. La tensió s’ha centrat, en la qüestió de la independència, en dos grups: per una banda Junqueras, López Tena i Herrera, defensant la consulta, i Sánchez Camacho i Rivera, per una altra. Tots han criticat la indefinició de Navarro.
Segons Mas, no hi ha alternatives espanyoles de l’encaix de Catalunya, punt en què ha topat amb Sánchez Camacho, que li ha retret que no volgués negociar amb Rajoy. En la rèplica Mas ha revelat que havia pactat amb ICV-EUiA i ERC per mirar de negociar el pacte fiscal amb el president espanyol fins a la primavera o l’estiu –era un acord intern amb els partits que havien donat suport al pacte fiscal al parlament–. ‘Primavera o estiu. Fixi’s si hi havia ganes de poder negociar. No era un caixa o faixa.’
La dirigent del PPC ha acusat Mas d’haver convocat les eleccions per no haver de continuar governant i tapar la mala gestió de la crisi. A parer seu, l’excusa del cop de porta del govern espanyol al pacte fiscal no val perquè ‘Mas no va voler negociar, sinó portar Catalunya a un camí sense retorn’.
Navarro i Camacho: Una Catalunya independent restaria fora de la UE
Navarro i Camacho han negat al candidat de CiU, Artur Mas, que un estat català continués formant part de la UE. Camacho ha brandat una resolució de la Comissió Europea; Navarro ha dit ras i curt que ‘Europa ja havia dit que no’. Mas ha defensat que la UE encara no s’ha pronunciat i ha reivindicat la força de la democràcia, igual que Oriol Junqueras i Alfons López Tena. Tots tres, juntament amb Herrera, han recriminat als PSC i als PPC que vulguin continuar en un estat que no funciona. Navarro ha estat l’únic que ha considerat possible de pactar amb el PP i el PSOE una reforma federal de la constitució.
Per Navarro, si la consulta que es proposa des de Catalunya és legal i acordada, ‘el govern espanyol no pot dir que no’; que ell era partidari del federalisme, igual que el PSOE i el seu secretari general , Alfredo Pérez Rubalcaba.
Per Oriol Junqueras, la independència és una qüestió d’urgència, i ha desafiat a convocar un referèndum per a demanar el reingrés a Espanya en una eventual Catalunya independent en cas que fracassés la Catalunya independent. Alfons López Tena, per la seva banda, ha remarcat que l’estat espanyol ‘ha robat 300.000 milions des de 1986 a Catalunya’. A més, ha lamentat que ‘mentre alguns partits treballen perquè els votants del PSC i del PP puguin participar en una consulta, socialistes i populars treballin perquè els catalans no puguin votar’.
La gestió i les retallades
La crisi econòmica i el balanç de govern d’aquests dos darrers anys han marcat el segon bloc del debat de TV3 entre els set candidats a la presidència de la Generalitat. Els caps de llista dels partits que han fet oposició aquesta última legislatura han estat contundents en les crítiques a l’acció de govern i han atacat les retallades de l’executiu presidit per Artur Mas. En especial, les dels serveis socials com l’educació, la sanitat, etc. Mas s’ha defensat dient que aquestes eren, precisament, les prioritats del seu govern i ha acusat els caps de llista de la resta de formacions de fer demagògia a l’hora de parlar dels ajustaments.
El candidat d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha acusat el president de la Generalitat de voler amagar després del dret de decidir ‘la seva mala gestió’, i li ha retret les retallades i els presumptes casos de corrupció que esquitxen CiU.
Junqueras ha estat l’únic candidat de l’oposició que ha evitat el ‘cos a cos’ amb Mas, ha demanat a Navarro si realment els seus socis del PSOE eren federalistes, i ha defensat la independència, com van fer en el passat ‘holandesos , argentins, portuguesos, mexicans’.