IKEA reconeix haver utilitzat com a mà d’obra forçada presoners polítics de la RDA

  • La revelació se suma a l'escàndol del catàleg saudita de la companyia de mobles sueca, on no apareixien dones

VilaWeb
Redacció
17.11.2012 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La companyia de mobles sueca IKEA ha reconegut haver utilitzat com a mà d’obra forçada presoners polítics de l’Alemanya de l’est. ‘Tot i els intents d’IKEA durant els anys 1980 per a evitar l’ús de presoners polítics en la fabricació dels seus productes, a la RDA se’n van utilitzar. Com a representant d’IKEA a Alemanya, ofereixo les meves profundes disculpes a les víctimes’, ha assegurat Peter Betzel, representant de l’empresa al país. La disculpa d’IKEA arriba després de la presentació d’un informe encarregat per la mateixa companyia que ha confirmat que la cadena sueca va tenir entre els seus treballadors presos de la Stasi, els serveis secrets de l’Alemanya oriental.

En un acte amb víctimes polítiques de la Stasi, el responsable d’IKEA a Alemanya s’ha disculpat pels casos de treballs forçats, confirmant per primera vegada les sospites que hi havia sobre la companyia des de fa un any. De fet, l’empresa sueca va començar una investigació interna l’any passat per valorar si s’havien permès abusos laborals a les fàbriques que va subcontractar a l’Alemanya comunista. La investigació la va encapçalar després Ernst & Young, per a garantir-ne l’objectivitat. 

Milers de companyies de països occidentals van subcontractar la fabricació d’alguns productes a empreses instal·lades a la RDA, on els costos laborals eren molt més barats. La investigació d’IKEA va començar després de la publicació d’informacions a la premsa sueca i alemanya que apuntaven a l’ús de treballadors forçats a les fàbriques de la companyia durant els anys 1980. 

A través de l’anàlisi de documents de l’època i entrevistes amb centenars de treballadors d’IKEA i ex-presoners polítics de l’Alemanya oriental, l’empresa ha confirmat els abusos. Rainer Wagner, un antic presoner polític, ha explicat que les víctimes no sols volen una compensació d’IKEA, ‘sinó també de totes les companyies que van tenir-hi un paper’. Wagner va ser empresonat el 1966 i va treballar en una fàbrica forçadament.

Catàlegs sense dones a l’Aràbia Saudita

La revelació de l’ús de presoners polítics a la RDA se suma a l’escàndol generat l’octubre passat quan l’empresa sueca va admetre que havia esborrat totes les dones dels seus catàlegs distribuïts a l’Aràbia Saudita. Una portaveu d’IKEA va reconèixer públicament el ‘problema’, arran de les denúncies publicades en mitjans de comunicació suecs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any