15.11.2012 - 17:44
‘Totes les aspiracions nacionals han de ser respectades; avui en dia els pobles només poden ser dominats i governats amb el seu consentiment.’ Aquesta cita del president nord-americà i premi Nobel de la Pau, Woodrow Wilson (1856-1924), inspira la iniciativa dels catedràtics Pol Antràs, Carles Boix, Jordi Galí, Gerard Padró, Xavier Sala i Martín i Jaume Ventura per ‘contribuir que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur lliurement, sense por ni amenaces i amb la millor informació possible’: el Col·lectiu Wilson.
Divendres a les deu del matí s’ha posat en marxa la web, on hi ha documents escrits individualment per cadascun dels membres del col.lectiu i un informe inicial titulat ‘Europa, Europa‘, escrit i signat per tot el col·lectiu, sobre per què Catalunya continuarà formant part del mercat únic europeu sigui quin sigui el resultat d’un hipotètic referèndum.
El col·lectiu explica les raons d’aquest informe: ‘Tots aquells que darrerament han insistit a dir que, en cas que Catalunya tingués la desvergonya de votar, automàticament quedaria fora d’Europa i que, com que Espanya té dret de vet, Catalunya trigaria tres dècades a reingressar són simplement amenaces sense cap sentit.’
El col·lectiu anuncia que ‘durant els pròxims dies, adreçarem algunes de les altres amenaces que planen sobre el debat a Catalunya avui: analitzarem les pensions, el comerç internacional, qui ha de pagar el deute de l’estat espanyol i les perspectives de creixement de Catalunya, tant si decideix quedar-se a Espanya com si decideix marxar’. Afegeixen que han vist informes publicats darrerament ‘amb prediccions catastròfiques sobre la possible caiguda del PIB si Catalunya opta per l’estat propi’. ‘Aquests estudis tendeixen a ignorar les possibles caigudes -també potencialment catastròfiques- del PIB si Catalunya decideix quedar-se a Espanya’, expliquen. ‘Al cap i a la fi, per a poder créixer a llarg termini cal que el govern inverteixi els diners dels contribuents en la construcció i el manteniment d’unes infraestructures físiques, virtuals, educatives i intel·lectuals que permetin als ciutadans innovar i assolir el màxim de prosperitat’.
En un discurs pronunciat el 1918, Wilson va acabar la frase que comença aquesta notícia: ‘L’autodeterminació no és una expressió qualsevol. És un principi imperatiu de l’acció política que, a partir d’ara, cap estadista pot arriscar-se a ignorar.’
Sèrie de vídeos #SensePor: Salvador Cardús no té por: tres raons més per marxar
Sílvia Bel: ja no som nens petits
Màrius Serra: què passarà amb els García? I amb els altres cognoms?