Només un 10% dels residents catalans a l’estranger supera els tràmits per poder votar el 25-N

  • Són 16.000 dels més de 150.000 censats

VilaWeb
Redacció
06.11.2012 - 12:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un total de 150.346 electors catalans que resideixen a l’estranger no podran votar a les eleccions del 25-N i només 16.271 amb dret a vot han pogut superar el primer tràmit del denominat ‘voto rogado’ i poden ara tenir l’esperança que els arribin a temps les paperetes que els permetin votar el 25-N, segons que ha informat la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). Això representa, que poden rebre les butlletes només un 10,38% del total de catalans inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents), que és de 156.617. Un 89,62% dels electors exteriors segur que ja no podrà votar.

Des del 2011, votar en unes eleccions que tinguin lloc a l’estat espanyol és més difícil essent resident en un altre estat és més difícil. El congrés espanyol va aprovar una reforma de la llei electoral que imposava el tràmit de l’anomenat ‘vot pregat’ (‘voto rogado’, en castellà), que implica que els electors s’hagin d’inscriure per poder ‘pregar’ el seu vot i que els enviïn després les butlletes.

Aquesta imposició implica la multiplicació dels tràmits per poder votar, doncs, i la manca d’informació institucional per explicar d’una manera clara als electors com poder votar.

Una odissea per a votar

‘El vot des de la Catalunya exterior és molt més complicat perquè no és automàtic, sinó que cal demanar-ho a través del ‘voto rogado’, és a dir, cal demanar el fet de votar; el segon, rebre les paperetes; el tercer, enviar les paperetes a la circumscripció consolar que ens toca i que des d’allà s’enviïn a la junta electoral de la nostra zona’, explica a l’ACN el president de la FIEC, Xavier Tudela.

A més, en el cas d’aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, hi ha hagut nombroses queixes de residents a l’estranger que han topat amb una actitud passiva dels consolats i les ambaixades espanyoles i que els han posat entrebancs per poder votar.

Més informació:

Crònica de Laura Ruiz Trullols: L’esperança ingènua de votar des de Londres

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem