Totes les cares conegudes d’Espanya que han donat suport al dret d’autodeterminació

  • El procés sobiranista català ha tingut una reacció virulenta molt majoritària a l'estat espanyol i tan sols tres veus conegudes comprensives

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

27.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés cap a la independència iniciat per Catalunya a partir de la manifestació massiva de l’Onze de Setembre i el compromís posterior del president Artur Mas i l’acord del Parlament per fer una consulta ha rebut una resposta majoritàriament virulenta i de menyspreu de les instàncies polítiques espanyoles. A més, la voluntat expressada i compartida per tothom a Catalunya de fer un procés democràticament impecable, tampoc no ha rebut cap suport significatiu de les veus conegudes d’Espanya que, en canvi, sovint fan proclames a favor de les causes més nobles i llunyanes d’arreu del món.

De moment, malgrat els atacs i les amenaces que s’han pogut sentir i veure aquests dos últims mesos, tan sols tres personatges coneguts s’han expressat favorables a l’exercici democràtic de l’autodeterminació: el seleccionador espanyol de futbol, Vicente del Bosque; el cantant Miguel Bosé; i el presentador de televisió José Miguel Monzón Navarro, dit el Gran Wyoming.

1. Miguel Bosé: ‘La independència de Catalunya és qüestió de temps’

El primer d’expressar la seva comprensió amb la voluntat d’independència de Catalunya, el 5 de setembre, va ser el cantant Miguel Bosé, que en una entrevista a TV3 va afirmar: ‘Jo crec que veuré canviar la geografia de la península, n’estic absolutament convençut, hi estem abocats’. Segons Bosé, la independència de Catalunya arribarà aviat perquè ‘les coses roden per si soles, i el que no pots fer és forçar un poble a ser una cosa diferent del que vol ser, i tampoc pots individualment forçar les persones. I la suma de persones fa un poble.’

Bosé ja va avançar que l’escenari d’incomprensió espanyola seria absolut, i va afegir: ‘No entén la vostra postura qui no necessita el que vosaltres necessiteu.’

2. Vicente del Bosque: ‘Els catalans tenen el dret de defensar la seva independència’

L’endemà de la manifestació de l’Onze, el 12 de setembre, el seleccionador de futbol espanyol, Vicente del Bosque, va expressar la seva opinió en una entrevista a la Cadena Ser, quan li van preguntar sobre l’aparició de Josep Guardiola en un vídeo al final de la manifestació demanant el vot per la indepèndència (vídeo). Del Bosque va dir que els catalans ‘tenen el dret de defensar la seva independència’ i que ‘cada poble ha de tenir la llibertat per a elegir el seu futur’.

La resposta de Del Bosque, amagada totalment per la premsa espanyola aquells dies, va obtenir, en canvi, un gran ressò a les xarxes, amb molts comentaris favorables entre els usuaris del país.

3. Gran Wyoming: ‘Realment, Catalunya no és Espanya’

L’últim famós d’expressar-se en termes de rigor democràtic ha estat el presentador de televisió José Miguel Monzón Navarro, conegut com el Gran Wyoming, que dimecres va dir en una entrevista a la revista digital Jot Down: ‘Si el poble català vol l’autodeterminació, a mi la constitució tant me fa. No demanen la independència de forma unilateral, demanen fer una consulta per veure què es pensa. Qui té por de la veritat? Perquè llavors hauríem de parlar d’un país que està amb nosaltres o que és captiu’.

I va afegir: ‘Perquè si diem que hi vagi l’exèrcit, com diu La Razón, per exemple, no diríem que estan aquí per gust gust. Llavors, el fet que es faci una consulta no vinculant … coi, això no es pot preguntar en una democràcia? Hauria de ser obligatori, almenys per saber què pensen. Potser sortiria el no i s’acabava tot aquest merder. Però és que em sembla ridícul. Això es pot fer en qualsevol país del món. Menys a Espanya’.

En l’entrevista, el Gran Wyoming parla d’un programa que tenia preparat de fer a La 2 de Televisió Espanyola, anomenat ‘El pitjor programa de las setmana’, i que li van prohibir perquè volia portar Quim Monzó. L’argument per la suspensió va ser que Monzó havia participat anteriorment en el ‘Persones humanes’ de TV3, en què hi havia hagut sàtira de la monarquia.

I diu això: ‘A Quim Monzó li donen el Premi de les Lletres Catalanes, treballa en un programa de televisió, treballa en un programa de ràdio i escriu en dos mitjans escrits. I és un personatge públic on governa la dreta d’allà, que és CiU. És un senyor que pot dir el que li dóna la gana. El porto una vegada, la primera vegada en la seva vida que sortirà a Televisió Espanyola, a un programa de La 2, ni tan sols parlem del ‘prime time’ de La 1, i treuen el programa. Llavors, quan parlem de Catalunya mentim tota l’estona. Realment Catalunya no és Espanya.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem